Srpski književni glasnik

Оцене и прикази. 475

тренутку могу кризу Владе понова ставити на дневни ред. Те могућности леже у првом реду у затегнутим односима између радикала и демократа, и у све тежем одржавању јединства између деснице и левице у демократском клубу.

Постоји, међутим, један чинилац који би био у стању да развој догађаја убрза и политичку ситуацију једним потезом учини одређенијом — то је Хрватски Блок. Уласком Хрватског Блока у Парламент размера снага између присталица радикално-демократског коалиционог режима и његових противника, била би одједном измењена. Али значај учешћа Хрватског Блока у парламентарној акцији не би био само у томе што би се опозиција увећала са 60 посланика. Присуство Хрватског Блока у Парламенту, отварајући изгледе за стварање нових политичких комбинација, способних да замене радикално-демократску коалицију под Пашићем и Прибићевићем, утицало би на односе у владиним странкама у којима већ и иначе постоје групе противне одржавању Владе Г. Пашића.

У Хрватском Блоку расположење за напуштање политике апстиненције, које се после Загребачког конгреса почело јављати, развија се. И није искључено да то расположење ускоро доведе Блок у Парламент. У томе случају могу се очекивати значајне промене и у Парламенту и у Влади.

; ПРИВРЕМЕНИ.

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ.

Божидар Ковачевић: Алфе мојих душа (Београд, 1922, издање Цвијановића).

Није могућно не осетити симпатију према поезији младога Г. Ковачевића. Он има неколико особина које се намећу нашем допадању. Он је, пре свега, скроман, и та његова скромност у ставу, ма да је више тражена но спонтана, разоружава сва предубеђења с којима би се могло прићи овој књизи. Има, затим, у свим овим песмама једна немарна лежерност, која је довољно намерна да не изгледа аљкавост, и довољно природна да не изгледа позирана. Па онда течан стих и сигуран ритам, и ако слободни, а можда баш и због тога, чине да се Г. Ковачевић лако и пријатно чита. Његове смелости, како у погледу експресије, тако и у погледу идеја, све су сигурно одмерене, промишљене и смишљене, и често духовите. У кратко, тријумф лакоће и мере у једној форми где су и та мера и та лакоћа вешто „камуфлиране“. Ако је веровати предговору који отвара врата овим песмама у свет, Г. Ковачевић је представљен као да припада савременој поетској револуцији. Ко-