Srpski književni glasnik

Белешке. 479

идеја Идиоша: да су људи духовно поремећени виши њинтелектуално, и нарочито морално, од других људи. И ако, у огромном и чудном делу руског визионара, овај роман свакојако не спада међу најснажније, у њему су ипак, с гениалном проницљивошћу, оцртане несвесне, атавистичке и животињске силе које покрећу мрачно дно људских душа.

„Мађија љубави“. — Камил Моклер је један врло интересантан француски писац. Дух супериорно интелигентан и радознао, он је дотицао најразноврсније предмете. У тој огромној продукцији, ми смо летос забележили његову врло успелу студију о Иву Војновићу. Књижара Цвијановића, која је пре годину дана издала његову књигу о Физичкој љубави, објавила је сад, у преводу Г. Радивоја Караџића, њен наставак, Мађију љубави. Ту су, са смелом мудрошћу, или, врло често, само са смелошћу, третирани вечни проблеми љубави и брака, и многи шкакљиви предмети заогрнути у једну елегантну и блиставу форму.

Библиотека „Народни Университет“. — Под овим именом покренуо је професор Душан К. Андријашевић нову библиотеку за популарисање науке, уметности и технике, „ради умног, моралног и економског подизања народне масе“. Лепо уређена, оваква библиотека би била несумњиво од користи, ако би успела да својим публикацијама продре у народне масе.

Према избору дела које уредништво ове библиотеке обећава дати у наредним свескама, она би доиста оправдала своје име.

За прву свеску, којом ће публици представити своје предузеће, уредник је изабрао једно интересантно предавање које је професор Университета Г. Ј. М. Жујовић одржао још пре неколико година у „Удружењу студената природњака“, о теми: „Борба за живот и узајамност код животиња“. Избор је врло добар, јер је тема врло интересантна, и обрађена на начин својствен Г. Жујовићу: поред потпуно сачуване научности, пуно је лакости и примамљивости у излагању, тако да човек може са задовољством читати и поучити се. А то је оно што ова библиотека жели да постигне.

M. TT. JI.

„Хигијена за народ“.—Санитетски пуковник Д-р Милан Пецић публиковао је под тим насловом, у издању књижаре „Напредак“, једно велико дело од двадесет и два штампана табака. То је прва књига која у оволиком обиму расправља хигиенска питања. Материал је велики, те није подесан за једну књигу која је намењена народу. Ни обрада материала