Srpski književni glasnik

480 Српски Књижевни Гласник.

није свуда добро изведена. Често се напомиње да не ваља, да не треба радити ово или оно, али нису свуда изнете документоване научне истине; међутим, има много опширних, простих ствари. И ако је књига писана простим стилом, ипак има много страних израза који би се могли заменити.

У књизи има само дванаест слика. То је посве недовољно. Писати хигиену за народ а не износити слике из хигиенског и нехигиенског живота,“ значи у напред осудити књигу на неуспех.

Па ипак, и поред свих ових недостатака, ова књига заслужује да се препоручи читаоцима, нарочито на селу.

Д-р П.

УМЕТНОСТ.

Један портре Краља Александра — Пре неколико дана изишла је репродукција портрета Краља Александра који је овога лета израдио академски сликар Г. Стојан Аралица, познат са својих изложаба у Загребу, на којима је колекција његових портрета побудила општу пажњу целокупне критике. Репродукција Краљевог портрета израђена је у једном од најбољих уметничких завода у Немачкој, код Штенгла у Дрезди, и одликује се изврсним квалитетом и материалом изведбе. Овај портре, по мишљењу наших уметничких. стручњака, спада међу најуспелије портрете Краљеве.

Ir.

ЧИТУЉА.

Алфред Капис. — Почетком овога месеца умро је у Паризу познати француски драматичар Алфред Капис, који је, својим талентом и својим успесима, дуго година владао париским булевардским позориштима. Фин, лак, духовит, благо скептичан, доктринар насмејане филозофије да се све у свету ипак добро свршава, он је у својим комадима (Брињол и његова кћи, Срећа, Две школе, Мала чиновница, итд.), чисто париским по својим предметима и своме духу, желео нарочито да заинтересује и забави. Али ипак, у тим немарним и лаким комедијама, има често више опсервације и UOвечности но у многим тешким и претенциозним делима. Од његових многобројних комада, на београдској позорници игране су само, 1909, Две школе.

Исправка. — У свесци од ! новембра, у чланку Г. Ж. Живановића о Омладинској Скупшшини, на стр. 373 погрешно су штампане две године: у реду 10. озго, место 7869 треба 1863, и у реду 11., место 7853 треба 1838.

Власници, Јован М. Јовановић и Владимир Лацковић.