Srpski književni glasnik

486 Српски Књижевни Гласник.

Андреј: Ма што он ту којешта бунцагт Људи! Тамо код, магазина на зиду лежи шест мртваца са куглама у глави! Онај зид је тамо попрскан њиховом крвљу! Пострељали су: их као псе. — Људи! Код магазина леже мртваци, на станици леже мртваци, код тунела леже крваве лешине, и све је то наша крв! Што онту говори у зрак 2 Нека рече нешто конкретно! Нека каже што да се ради у овој ствари.

Звиждање, псикање, ударање, рго и сопша.

Гласови : Куш! Доле! Живео! Јуда! Агент! Псст! Добро говори! Чујмо! Чујмо!

Други гласови : Па јесте! Истина је! Није рекао ништа! Нешто би требало да се уради!

Андреј: Људи! Ми смо настрељени! Ми крваримо! Ми смо једна рана! Ту нема места фразама! У граду се бију топовима, а ми ништа! Ми хоћемо акцију!

Гласови : Тако је! Да живи акција! Живео! Напред“! Освета!

Крисшијан: Тако је! Живела акција! Живео штрајк за тарифну повишицу !

Андреј: То је лаж! Хаха! То није акција! Штрајк за тарифну повишицу није никака акција! То је лаж! Људи! Чујте ме! То је Јуда! Тамо код магазина леже мртваци и крвава им се пена цеди на уста! Овај их је ту гад продао! И вас ће продати! Све ће вас продати ! Не верујте му! Затуците га!

Гласови: Тако је! Да живи акција! Јуда! Доле! Живео штрајк!

Кристијан: Свако ко се противи штрајку за тарифну повишицу је Јуда! Доле жути провокатори! Да живи штрајк за тарифну повишицу !

Андреј : То вам је песак у очи! Он лаже! Човече! Буди паметан! Тарифе немају смисла! Оне неће ускрсити оне код. магазина! Не дајте си сипати песак у очи! Гледајте оне топове горе! Је ли то клаоница или није 2 Је ли то пакао, штог Ми нећемо тарифе! Ми хоћемо дело! Смрт лопову! Да живи директна акција!

Крисшијан : То је провокација! То је отворена провокапија! Властима треба само то да ви пролијете крв! Што значе ове декламације 2 Ми нисмо глумци! То су фразе! Код. магазина леже мртваци, које су баш оваки Јуде упропастили!