Srpski književni glasnik

Голгота. 487

Оваки глумци! Фразери! Скитнице! Ти су криви за ону невину крв! Другови! Што то значи директна акција“ То је фраза! То не значи ништа! То је главом о зид! То је болест! Оваки људи спадају у болницу! То је помањкање сваке савести! Другови! То. је пустоловина, то је игра va-Đanque! Таки се типови играју вашим главама ! То су Цезари ! Ми смо срушили једнога Цезара, ми нећемо више никаке власти ни терора!

Гласови: Тако је! Доле Цезари!

Андреј: Лаже! Издао је све! Јуда! Тако ми моје крви, ево, кунем се да је издао... убијте га...

Крисшијан: Баш то су Јуде ваше среће и ваших живота, оваке скитнице! Шта се они брину за вашу обитељ2 Шта је њих брига јесте ли ви сити и како ви станујете! Деца су вам шкрофулозна, десет нас спава у једној соби, а оваки хуље лају у ветар! Шта је њима до нас, до нашег дома, до наше среће Шта он хоће, људиг То је провокација! Он меље и ово и оно! Он је полудео! Ми имамо нашу децу! Ми смо оцеви обитељи! Ми нисмо атентатори! Да живи штрајк за тарифну повишицу! Ми нећемо компромиса! Сто перцената на надницу! По киле меса на главу! И субвенцију од пет милиона у конзум! То ми имамо у рукама, другови! Ко то неће, тај је Јуда! Да живи штрајк!

Андреј: Лаже, лаже, то све нема смисла! Крв, крв, људи...

Крисшијан : Ми хоћемо борбу! Али за нашу корист! Ми нећемо главом о зид! То је провокација! Провокација може да све упропасти! Земља није небо! Земља је пакао! Све треба свој план и систем! Све треба времена! Хладнокрвно, паметно.

Један радник: Тако је! Добро говори Кристијан! Ја се слажем с њиме! Ја сам, другови, читао Дарвина! Он тамо вели и описује како је човек постао од мајмуна човек, и како је то требало милионе и милионе година, док се је то све догодило ! А социализам је тако узвишена идеја, па како би она могла да се створи преко ноћи2 То ве може преко ноћи ни силом.

Прошуглас: Ти си мајмун још и данас! То је издаја! Кристијан је Јуда! Устрелили су нам одбор! Да живи Андреј!

Радник : Ја се не дам вређати! Ти си лопов! (Тучњава.)

1. Глас: Ту се не зна ни ко пије ни ко плаћа!

2. Глас: Још ћемо сви страдати ! А која корист