Srpski književni glasnik

488 Српски Књижевни Гласник.

Орњава многих гласова: Живео штрајк! Тако се не да живети !

Гласови: Издаја! Није издаја! Нема издаје! Андреј, Кристијан! Проштугласови : Ви сте Јуде! Што хоћете2 Живео штрајк!

Глас: Ја сам био у Америци! Тамо је све за социализам! Тамо се гласа у парламент!

Прошуглас: Имаш хиљаде долара у банци! Ти си капиталист !

Глас: Ти би ваљда моје доларе, је ли 7 Ја сам их својом крвљу намочио! Разбојник! То је теби револуција, је ли, красти туђу мукуг Јуде проклети! Лопови!

Падају први ударци и ћушке. Доћи ће до тучњаве. Људи су агресивно насрнули једни на друге.

Глас старца: Људи, чујте ме! Тога ја још нисам доживео у нашој организацији! Седамдесет и три године бројим, али тога нисам доживео! Молим вас као Бога, чујте ме! Андреј има право и Кристијан има право! Најбоље би било да се помире! Ја вас заклињем да станете! Нека се Андреј и Кристијан помире! Нама треба слоге! Ми нисмо пси и мачке! Слоге нам треба, људи!

Гласови: Тако је! Слоге! Кристијан, Андреј!

Кристијан: Чујте ме, људи ! Он је мене у срце ударио! Рекао ми је да сам ја Јуда! То није истина! Ја нисам Јуда, људи! Ја сам за штрајк! Да живи тарифални штрајк! И ко је са мном, ја му пружам руку! Ето моје руке, ја опраштам, у интересу нашем.

Пружа руку Андреју и хоће да му приђе. Али је Андреј пограбио неку турпију, навалио на Кристијана и ранио га у врат и главу,

Кристијан (виче крваву: Он мене ножем, ја њему руку! Он мене ножем!

Тај ударац турпијом био је знак за аларм, и људи су навалили једни

на друге, и настала је тучњава. Урлање, јека удараца; металне цеви, палице, ланци, ужета, хаос.

Гласови борбе: Ми се не дамо тероризирати! Живео штрајк! Живела Револуција! На барикаде! Ако се тучеш ти, тучем се и ја! Ево ти, на! Ви сте волови! Глупани! Јуде! Ви сте Јуде! Црвени лопови! Жуте свиње! Агенти! Жидов! Пфуј те буди, Жидов! Хуље! Дарвинисти ! Американци! Живео Андреј! Живео Кристијан! Доле провокација! Доле полицајагенти! Кристијан! Андреј! Доле издајице! Освета! Убили су