Srpski književni glasnik

Голгота. 489

нам најбоље људе! Марш ван! Ево ти, гаде! Марш ван! Јуда! Ето ти на! Ви сте буржуји! Ви још нисте ни буржуји! Банда ви лена, огавна! Кукавице! Хуље! Срамота! Да живи генерални штрајк! Хоћемо пола киле меса! Доле арсенал! Срамота! Један радник. па овако говори! Ван с њим! Срамота! Кристијан! Андреј!

С десна Надгледник. Он се однекуд извана проверао, кроз скеле на "оклопу лађе. Јаким звиждуком своје звиждаљке је алармирао људе на своју присутност, јер га иначе никако не би запазили. Истодобно се од оних цита дела топовских спушта на сцену чета солдата у кацигама. Људи се разбегли куд који, и нестали по оним рупама котлова и скела. Јавља се монотона бука чекића, турпија и мешина.

Надгледник: Ухватио сам ја вас, лопови ви црни! Стао сам ја куји на реп! Хехе! Сигнализирате ви када ја долазим! Сигнализирате! А где вам је сада остао сигнал Ухватио сам ја вас, лажљиви ви тати! Човек би требао да вас увек све под локотом држи! У униформу натраг! Нема ништа без униформе! Што је то вама глобаг Батине до крви, а не грош глобе! Господа! Револуционери! (Дошао је до једног радника који је „остао сав изгребен и подеран и још држи ватраљ у руци.) А с киме се ти то бијеш 2 Је лиг Бијеш сет Штог Ево ти на, када се бијеш! Водите га! Лопова! (Стража га веже) Буна! Револуција, је ли Организација Штрајкт Је ли Ви силом хоћете на зид к онима, је ли2 Ко се то буни2 Ко то виче Нека иступи напред ко се буни! Да га ја видим! (Изазовно виче) Но! Јунаци! Ребели! Револуционери! Где стег Нека се јави ко се буни! Да знам! Зар нема никога Што 2 Чујете MH?

Људи подмукло набијају панцере. Станка.

Надгледник: Но, ето! Нигде се не буни нико! Треба вас

два три свако јутро на зид, па би већ био мир! (Наишао је на Андреја, који крвав и онесвештен лежи лицем о земљу, како га је тучњав

“била прегазила. Гура га ногом и онда препозна.) А шта је овом овдег Је ли пијан2 Хеј! Друже! Устај! Живео штрајк! Устај! А, тако г То је био тај господин2 А тако То су његови прсти били овде, одатле тај плес ту 2 Устај, лопове, јер ћу те као пса! (Извадио је револвер и прети Андреју.) Устај, гаде! Јеси ли чуо 7 Фина птица! То не зна стати челом о чело, него рије њушку у земљу! Вежите га! Ајд! Марш! Теби је сигурно твоје! (Солдати вежу Андреја и воде га. Надгледник виче около по лађи:) Но! Јунаци! Напред! Да живи револуција! Револуционери! Где стег Нека се јави ко се буни! Хехе! Зар нема никогаг