Srpski književni glasnik

Кумановска битка. о

За извршење овога задатка 7. корпус избацио је заштитне одреде на нашу границу, и то:

а) На Страцину (3 батаљона, 1 ескадрон и 1 батерија), за обезбеђивање правца од Криве Паланке и Козјак планине. 6) У Биљачу (5 батаљона, 3 батерије, 1 ескадрон).

в) Коњичка дивизија, између Куманова и границе.

г) У Гиљану, слаб одред редифа и добровољаца.

д) У Приштини, Приштински одред (13',> батаљона пешадије, дивизион артиљерије, 2 ескадрона).

Вардарска армија са 15. и 16. дивизијом из 5. и 6. корпуса имала је да обезбеди свој десни бок од стране Кочана и Криве Паланке, а свом осталом снагом да похита Куманову за битку. 9 октобра у вече 5. и 6. корпус главном снагом доспели су до реке Пчиње.

ТУРСКИ ОПЕРАЦИЈСКИ ПЛАН.

План Младотурака под утицајем Голц паше (немачки ђенерал фон дер Голц) био је: у прво време држати се дефансивно на Овчем Пољу, ради добијања у времену за потпуно извршење концентрације Вардарске армије према нама, а после одмах прећи у офансиву. План добар, јер је потпуно одговарао тадањим турским приликама.

Али, када је за турског министра војног дошао консервативац Назим паша, човек велике енергије и огорчени противник Младотурака, он је одбацио њихов план. Операцијски план Назим паше био је заснован на потпуном потцењивању снаге свих балканских држава. По његовоме плану требало је што пре предузети брз и енергичан напад на српску и бугарску војску, као на најважније непријатеље, не чекајући довршетак концентрације турске војске, раздвојити и растројити нас и Бугаре, па нас делимично потући.

Овај плач Назим паше био је сувише дрзак, пошто је много потцењивао снагу својих непријатеља и није одговарао стварним приликама у којима се налазила турска војска (врло спора и непотпуна мобилизација; попуна чак из мале Азије; спора концентрација, која је, сем железницом Солу--Велес, вршена сувим; путеви рђави; комора готово никаква итд).

У рату је, међутим, правило да се непријатељ објективно и стварно цени, а никако се не сме потцењивати. Ниједна погрешка у рату (као и у политици) није опаснија од потце-