Srpski književni glasnik

512 Српски Књижевни Гласник.

њивања свога непријатеља. Због ове погрешке су биле изгубљене мкоге битке.

Сви ови узроци онемогућавали су брзо прикупљање: турске војске на угрожене фронтове, а њено дрско и делимично залагање допринело је катастрофи.

Упоредна. оцена. Бројна надмоћност и готовост била је: на нашој страни. Наша целокупна оперативна снага 5 октобра. у вече била је прикупљена на граничном фронту и потпуно: спремна за операције. — У ово време код Турака види се ужурбано кретање дивизија 5. и 6. корпуса, непотпуно мобилисаних, у правцу Овчег Поља и Куманова. 7. корпус з3а2штићава ову концентрацију главном снагом код Куманова, а са предњим избаченим одредима на граничном фронту.

· Турци нису на време завршили своју мобилизацију и концентрацију, већ су по деловима стизали и залагали се на. Кумансвском бојишту, а ово им је допринело катастрофи.

ОПЕРАЦИЈЕ.

а) Уводне борбе на граници.

3, 4, 5 и 6 октобра биле су борбе код Ш армије на: Мердарима (Моравска дивизија П позива), потпомогнуте једним делом Шумадијске дивизије | позива (12. пук). Резултат: ових бораба био је победа непријатеља, који је био први. прешао у напад на Мердаре (Приштински одред и велики број Арнаута из близине границе). 2ЖЖестина ових бораба на Мердарима и њихови резултати у главноме су одлучили судбину Косова у нашу корист.

Код 1 Армије 2 октобра Арнаути нападоше на гранични. фронт, али су били потучени од наше стране и одбачени у назад. Напад је био мањих размера и мање интенсиван но код Ш Армије.

Дивизије у првој линији заузеле су потпуно гранични. фронт са турским утврђеним пограничним караулама.

6) Прелаз преко границе и насшупање.“

7 окшобар. ! Армија по директиви Врховне Команде: имала је да предузме покрет у 6 ч. правцем: Врање-Куманово:

* Да би се могле операције пратити на карти, читаоци се могу послужити – нашом картом, издање Војно-Географског Института, размер

1:150.000, или 1:200.000. За предавање је била израђена скица са потребним. цртежима.