Srpski književni glasnik

Кумановска битка. 513

и дође, на линију: Табановце-Четирце-Нагоричане, ту да се задржи и да чека даље наређење, са извиђањем у правцу Скопља, Овчег Поља, Кратова и Страцина.

П Армија имала је да наступа преко Криве ПаланкеСтрацина на Кратово, где ће чекати даље наређење, и да ступи у везу са 1 Армијом.

Овога дана 1 Армија отпочела је покрет ка Куманову са распоредом у две линије: у првој линији 3 дивизије 1 позива, а у другој линији 2 дивизије П позива и армијска артиљерија.

Моравска дивизија 1 позива била је у првој линији на десном крилу, наступала је у две колоне, главном снагом друмом: Давидовац-Бујановце. — Заноћила код с. Лашова.

Дринска дивизија ! M. у првој линији у средини армијског фронта, правцем: Ристовац-Жбевац-Рујан. — Заноћила код с. Жбевца.

Дунавска. дивизија 1 и. у првој линији на левом крилу армијског фронта у две колоне, главном снагом правцем: Жапско-Св. Петка-пл. Старац. — Заноћила код Св. Петке.

Позади дивизија прве линије наступале су дивизије друге линије, и то:

Тимочка дивизија П и. позади десног крила армијског фронта (Моравске дивизије | п.). Достигла до с Нерадовце.

Дунавска. дивизија #. позади средине армијског фронта (Дринске дивиз. 1 п.). Достигла с. Ратаје. Обе ове дивизије заноћиле су ових дана на 7 — 8 км. позади дивизија 1 линије.

Коњичка дивизија позади армије у Врањској Бањи, докле јој се не отвори пут, а после ће бити на левом крилу армије.

Штаб |1 Армије: Врањска Бања.

Овога дана 1 Армија са дивизијама у првој линији заузела је линију: Св. Илија Честилински-Козарник-Трновац-Божиновац-Рујан-Старац-Св. Прохор. На супрот 1 Армији биле су турске заштитне трупе под командом Саид паше (5 батаљона, 1 ескадрон и 3 пољске батерије) са 2-3000 Арнаута са Карадага и близине границе.

8 окшобар. Овога дана 1 армија је продужила покрет ка Куманову у истом поретку до линије : Ваксинце-ТабановциЧетирце-Нагоричане. Њене дивизије овога дана заноћиле су:

Моравска дивизија 1 0., с. Лојане-жел. станица Табановце.

Дринска дивизија ! п., ва Карабичанским висовима.

Дунавска дивизија ! и., Никуљански вис-Добросељане.

33