Srpski književni glasnik

Кумановска битка. 515

луну (политички циљ, неискреност Бугара), а за везу са нашом Тимочком дивизијом | п. (која је једина била у П армији), упутила је била једну своју бригаду, која је окупирала Кочане и у заједници са нашим трупама из Тимочке дивизије Im. (14. пешадијски пук). имала је да оперише преко Штипа правцем: Радовиште-Струмица и даље ка Солуну (политички циљ).

На овај начин је | Армија била знатно ослабљена (са једном јаком дивизијом), те није могла ни функционисати као армија, услед чега није могла да покаже онај утицај на подилажење Турака ка Куманову ни на Кумановску битку који је она могла учинити према своме згодном положају и правцу свога дејства.

7 окшобар. Овога дана Тимочка дивизија | п. била је , сва прикупљена на граничном фронту према Кривој Паланци, готова за отпочетак операција.

8 окпобар. Пређена граница и заузета Крива Паланка. Тимочка дивизија ] п. предузела је покрет у две колоне: десна (главна) друмом Крива Паланка-Куманово, и предњим деловима овога дана стигла на Страцниски положај, а главнина заноћила између Псаче и Петраљице; лева (слабија: 14. пешадијски пук) преко Цар врха ка Кратову.

Због врло тешкога земљишта, кретање дивизије било је златно успорено.

9 окшобар. Тимочка дивизија I n. продужила је покрет у истом распореду. Десна колона заноћила је са једним пуком на Страцину, а са главнином на раскрсници путева источно од Страцина; лева колона у вече заузела Кратово. Веза са 1 Армијом добијена на Страцину. Штаб П Армије: Крива Паланка.

НАСТУПАЊЕ Ш АРМИЈЕ.

По директиви Врховне Команде, Ш Армија имала је да са својим дивизијама са Преполца и из Медвеђе концентрично наступа ка Приштини, као своме првом и најважнијем географско-стратегијском објекту, и да заузме Приштину, и то:

Десно крило (Косаоничка група): Шумадијска дивизија [ п. правцем Преполац-Подујево-Приштина; Моравска дивизија П п., Мердаре-Шарбан-Приштина.

Лево крило (Медвеђска група): Дринска дивизија П п. правцем: Прапаштица-Приштина; Моравска бригада |п. правцем: Свирци-Приштина.

33%