Srpski književni glasnik

516 Српски Књижевни Гласник.

8 окшобар. Армија је овога дана прешла границу, предузела покрет ка Приштини и овој подишла на 12—20 км.

9 окшобар. Армија је заузела Приштину, и 10 октобра вршено је прикупљање армије и припрема за даљи покрет ка Овчем Пољу преко Карадага и Скопља.

Ибарска војска прешла границу 6 октобра, а тек 10 октобра узела Нови Пазар.

Јаворска здружена бригада 9 октобра заузела Сјеницу.

КУМАНОВСКА БИТКА.

Бојишште. Бојиште Кумановске битке образује у главноме кумановска висораван, ограничена са запада стрмим огранцима пл. Карадага (Црне Горе), са истока р. Пчињом и подножјем пл. Козјака; са севера у главноме линијом Хан Бајазит-с. Бугариње-Пчиња; са југа линијом ушће Големе р.-с. Романовце-с. Ропалце.

Ово бојиште се у топографском смислу даје поделити у два дела: источни, знатно већи део, између Бањске ( Коњарске) р., Големе р. и Пчиње; и западни, мањи део, између пл. Карадага и Бањске р.

Источни део испуњавају јужни огранци пл. Рујна, који испуњава целокупан простор између наше старе границе, р. Моравице, Бањске р., Големе р. и Пчиње, образујући доста узан и го гребен, чији је главни правац пружања север-југ.

Западни део образује у главноме једну депресију између Рујна и Карадага, која је раздвојена благим Прешевским развођем, и која везује Вардар са Јужном Моравом. Овуда води, сувим и железницом, најкраћа, најудобнија и најважнија веза Мораве са Вардаром, која је од врло великога општега значаја.

На источном делу главни топографски чвор образују Карабичански висови, који се главним билом везују за Никуљански вис, други топографски чвор, од кога се пружају косе које испуњавају простор између р. Пчиње, Големе р. и Бањске р. Ове косе се спуштају блажије ка Бањској р., а стрмије ка Пчињи и Големој р. У тактичком смислу источни део много је важнији, јер он, у вези са стрмим огранцима Козјака и Карадага, потпуно затвара географски коридор Куманово-Врање, олносно улаз у врањску котлину; затвара улаз у Пчињску клисуру, и правац гребеном Рујна. Сем овога, на овој страни је веза са П Армијом.