Srpski književni glasnik

Из наше најновије филозофије. 517

Земљиште је у опште откривено и прегледно и угодније за одбрану но за напад. Ово у толико пре што главна одбранбена линија има јаке крилне наслоне, десно на Карадаг, а лево на Козјак, а фронт је јак.

Проходност је на западноме делу бојишта добра, јер постоји друм и железничка пруга; али источни део је готово беспутан, и с тога је проходност по њему врло тешка. Постоје само тешке и стрме сеоске стазе, по којима је кретање пољске артиљерије и возова скопчано са врло великим тешкоћама.

(Крај у идућем броју.) ЂЕНЕРАЛ ЖИВКО Г. ПАВЛОВИЋ,

ИЗ НАШЕ НАЈНОВИЈЕ ФИЛОЗОФИЈЕ.

Има једна врло занимљива појава у нашој најновијој филозофији, бар у оној академској чији интереси и радови представљају званични курс наше филозофије. У тој и таквој филозофији преовладао је интерес за чиста теоријска питања из једне од најсувљих и најапстрактнијих области суптилне школске метафизике: за питање о логичкој природи простора и о логичким конструкцијама простора из његових последњих недељивих елемената. Основни рад овакве врсте представља метафизички покушај Г. Петронијевића да створи „нову геометрију“, која ће се оснивати на претпоставци дискретног простора састављеног из простих и даље недељивих тачака, на супрот геометрији која се оснива на претпоставци дељивости простора, и то дељивости у бескрајност. Елементе те „нове геометрије“ Г. Петронијевић је дао у додатку свог систематског метафизичког дела Принципи мешафизике,) у својој књизи Типске геомешрије и бескрајно“), у свом раду О величини непосредног додира две шШачке у Оствалдовим Аналимаг), и у својим чланцима: Основни нпосшулаши дискрешне геомешрије и Машемашички рад Руђера Бошковића“). Две докторске

1) Principten der Mefaphysih, | Band, 1 Abth. Mit einem Anhang: Е/еmenfe der neuen Geometrie.

2) Die fypischen Geometrien und das Unendliche.

2) Uber die Grosse der unmitffelbaren Berihrung zweier Punhte.

4) Чланци и расправе, св. П, 8, и св. Ш, 5.