Srpski književni glasnik

570 Српски Књижевни Гласник.

је Ксавер тако таман тип. Али је и добио своје! Људи су Ксавера, када се је показало да је авент и да је скривио смрт неких људи прошлу ноћ. на месту затукли! Пуцало се мало — то је огреботина !

Жена : Само се играј том твојом главом! Шта ме брига за те твоје политике! жЖидерете се сви као пси и мачке! Већ ми је свега тога преко главе! Једнога дана ће и с тобом на зид! А што ћу онда ја 2 Само се ту играш, а на нас ништа не мислиш! Остати ћемо на цести без крова... без свега... (Заплаче.)

Кристијан: Псст, шути! Шта цвилиш гласно Ваљда сам“ ја глјупт Ваљда ја не знам како се носи глават Ха-ха! Дај, немој! Буди паметна! Све ће бити добро! То је мала прехлада! То није ништа! Обична дечја грозница! А сада смо добили тарифе! Фондове и задругу сам ја сада узео у своје руке! Тамо ће се дати радити! Тамо су милиони! Милиони! Разумеш ли ти, моја драга, што то значи милионе држати у својим рођеним рукама Милионе — што — милионе 2

Жена : Мене је страх! Доктора још увек нема! Рекао је: доћи, и већ је касно, а њега још увек нема!

Крисшијан : Па и није тако касно! Један — ако је прошло !' Били смо код „Сидра“. Одвукли су ме! Нисам хтео, али су ме одвукли! Тамо је било све пренатрпано. И сви су ми честитали! Сви само мени честитају! Веле да таквог говора још: нису чули откада су живи! АД и јест! Добро сам говорио! Замисли си: ту бакље горе, ту лесови црвено прекрити, и хиљаде те глава гледа, и све чекају да им се нешто силна вели! Пак човеку речи саме од себе лете на уста, као птице! И све би било добро да није онда Ксавер провоцирао скандал ! Право му буди! И да нисам спасао ситуацију, већ би нас пострељали као мишеве! Али сам се ја ставио пред пушке, и тако спасао ситуацију! Да! Грлили су ме код „Сидра“! Држали ми здравице да сам њихов спаситељ! Па и јесте! Ситуација је била јако комплицирана! Да није било мене, не би им били дозволили ни штрајка, ни тарифа! И на гробљу би била настала кланица људског меса! Шта мислиш“ Кавалерија и митраљезе! Али тако се све добро свршило! Спровод је био рискантна ствар, то је истина! Али ја сам говорио на префектури јасно и искрено. Пукло куд пукло | Господин префект, рекао сам ја, масе су тако дубоко узрујане да треба. да се отвори негде један вентил! Пући ће иначе све! Треба.