Srpski književni glasnik

Голгота. 571 отворити један вентил, и све ће опет бити у реду! И спровод. и организација спровода, и преговори и штрајк, и фондови и нови акциони одбор, све то, све то, ја нисам имао када ни да одахнем...

Жена (с много прекора дубоко уздахнувши): Да, да! Видим, видим! Ти увек нађеш твој изговор! А ја свеједно ту, овако сама и остављена у такој несрећи!

Крисшијан: На моју поштену реч, нисам знао шта је на ствари! „Жена вас зове да дођете“! Шта ја знам, нисам питао, него сам мислио да је као обично: „жена зове“, а нико ми није ништа рекао! Али, бити ће све добро! То је ситница!

Жена : Да, да! Теби је увек све ситнуца! И увек све само ситница! А ја се тако бојим...

Крисшијан: То је глупо од тебе! Зашто да се бојиш7 Ако је. кака компликација, дати ћемо га сутра прегледати од специалисте! Овај наш доктор и онако не разуме ништа! Тако! Да! Специалисти ћемо ићи, пак ће све бити добро! А ти си, велиш, уморна! Једва се држиш на ногама! Ајде! Лези ти, пак се одмори, а ја ћу овде још малко да поседим! Много ми је крви у глави! И онако 'не би могао да уснем!

Жена : Па ипак! Боље ће бити да легнеш! Ти то и онако не би знао као ја!

Крисшијан. Што не бих знао! Ја не бих могао да заспим, рекао сам ти! Ја ћу овде мало да поседим, а дотле ће доћи доктор, и ти ћеш на минуту две склопити очи! И то је нешто! Само лези ! Знам ја све што треба. Сваку петнаесту минуту...

Жена: Четрдесету, не петнаесту! Сваку четрдесету, од овог овде! Ево на! Ја сам дала час пре но што си ти дошао! То је било у три фртаља! Сада опет за четрдесет

минута — пази — молим те, пази Крисшијан: Хоћу, хоћу! Само иди без бриге. Здраво! Лаку ноћ!

Жена поправља дечји лежај, а онда иде у позадину и легне на једну од брачних постеља.

Станка. Кристијан је седео немо код дечје постељице и тамо нештопоправљао на јастуцима, да не спузну. Онда је пошао до стола и тамо се напио много воде. Скинуо је капут и кравату, и тако и„гледа да му је вруће. Онда је пошао до прозора. Вани пролазе казалеријске патруле. Станка.

Крисшијан : Рекао сам ја да није добро играти се ватром. А нико није хтео да ми верује! Да, да! А сада сам ја добио. потпуну задовољштину! Потпуну задовољштину! Рекао сам ја: тврђи је арсенал од ваших глава, моја господо! Тврђи је: