Srpski književni glasnik

Пастерова Стогодишњица. 603:

средство да се вино заштити од кварења. То врло просто средство, које се састоји у томе што се вино неко време загреје на температури од 50—60 степени, носи данас, према имену свога проналазача, свакоме познати назив касшеризовања-.

Изненадно, 1865 године, Пастер би приморан да напусти своју лабораторију и да оде у јужну Француску. Читави крајеви стоје пред економском пропашћу. Бесни епидемија међу“ свиленим бубама. Дима, чувени хемичар, Пастеров учитељ, захтева од свога ученика да оде и спасе његов родни крај. Пастер се правда да никада није у руку узео свиленога лептира и да ништа не зна о тој болести. „У толико боље, одговара му Дима, тако бар нећете о томе имати друго схватање изузев оно које ћете добити од личних проматрања.“

Пастер одлази са својим помоћницима. Болест је изучена, пронађен јој је узрок, нека светла зрнца, — данас знамо да је то једна праживотиња, протозоа, „микроспоридија“, — пронађено је како се болест преноси, па је пронађен и начин да се болест искључи из одаја у којима се гаји свилобуба. Колеко је то Пастерсво откриће имало економске важности, казује чињеница да је оне године када је почео изучавати болест свилених буба индустрија свиле претрпела у самој Француској штету од сто милиона франака.

Октобра 1868 изгледало је да ће смрт однети тога чудотворнога научника у његовој четрдесетшестој години. Задесило га је мождано крволиптање. Цела лева половина тела му је узета. Али Пастер се полако опоравља и брзо се враћа својим радовима.

Рат је прошао, отаџбина је побеђена и унижена. „Треба радити да се она што пре подигне“, понавља Пастер. И заиста, прва слава којом је заблистало чело понижене отаџбине, била је слава коју јој је Пастер стекао. Та је слава била у толико већа што је њоме цело човечанство за навек задужено захвалношћу.

Пастер изучава кварење пива, или болести пива, како се још каже, и објављује рад под насловом који се многоме научнику не би учинио довољно ученим: Сшудије о пиву: Али у тим студијама у којима се тражи узрок што пиво постаје мутно, налазе се принципи који ће препородети медицину и хирургију. Имати смелости те поредити кварење пива са људским болестима, у оно доба кад је медицина почивала.