Srpski književni glasnik

622 Српски Књижевни Гласник.

обезбеди своје политичке тежње: продирање ка Солуну вардарском долином (Огапе пасћ Озјел). Она је хтела пошто пото да уништи престиж Србије као Пијемонта, како би себи обезбедила ропство српско-хрватско-словеначког племена, које би немачком културом у току времена било потпуно денационализирано. Безумна од страха да се с једне стране Србија не одмори од Балканског рата, не припреми се и не прибере снагу за будуће догађаје, а с друге пак стране да се не разбуде и не распламте национална осећања и симпатије за Србију код њених потлачених поданика, као и да јој Србија у будућем сукобу Тројног Савеза са Антантом не би сметала, Аустро-Угарска је као изговор за напад на нас употребила један свој унутрашњи немио случај (убиство наследника престола Фрање Фердинанда), изазван баш њеном унутрашњом политиком према њеним поданицима, и објавила рат Србеји, под изговором да казни Србију што је ободравала и одржавала национални дух нашег троименог народа, докле је у ствари њен план био да уништи Србију и подели је са Бугарском. Сјајна Кумановска, а доцније и Брегалничка битка (која је потпуно обезбедила и утврдила плодове Кумановске и Битољске битке), које су ослободиле и ујединчле Стару Србију и део Маћедоније са Србијом, те тиме увећале Краљевину Србију и спречиле пут продирања вардарском долином ка Солуну, изазвале су Аустро-Угарску на рат противу Србије, у који је била увучена и цела Европа, па на послетку чак и Америка.

Резултат је познат: наша сјајна победа аустро-угарске војске 1914 год. у биткама на Јадру и на Колубари; а затим, дефинитивна победа наша и наших Савезника 1918 год. над Аустро-Угарском, Немачком и Бугарском.

Све ове наше победе, узевши их укупно као целину, почев од Куманова па до Солунскога фронта, донеле су нам ослобођење и уједињење нашега троименога народа у данашњу нашу велику Краљевину, чиме је завршено једно велико дело, које је од епохалнога политичког и историјскога значаја за цело Јужно Словенство.

Наша Кумановска победа је дакле сјајан и срећан почетак наше потоње вишегодишње херојске националне борбе за наше ослобођење и уједињење, и у овоме лежи њен велики

политички и историјски значај. ЂЕНЕРАЛ ЖИВКО Г. ПАВЛОВИЋ.