Srpski književni glasnik

Кумановска Битка. 621

У победи код Куманова био је срећан почетак наше вишегодишње борбе за народно ослобођење и уједињење, први почетак стварања наше данашње велике Краљевине. Ова победа, у вези са нашим доцнијим сјајним и великим победама: Бугара на Брегалници 1913 год., Аустро-Угарске на Јадру и Церу, и на Колубари 1914 год., чини једну нераздвојну целину по идеји, чији је завршетак наша крајња победа на Солунском фронту.

Од успеха наше војске у рату 1912 год. задрхтали су од страха наши национални непријатељи, који су чинили све могуће покушаје да осујете досадање успехе Србије, или да онемогуће њено даље јачање.

Аустро-Угарска није пропустила ништа што би јој дало повода да нападне и уништи Србију. Она је у току нашега рата с Турцима 1912 год. у њеноме консулату у Косонској Митровици створила подлу и потпуно измишљену афхру, прозвану по копсулу Прохаски /Лрохаскина афера, која У мало није довела дотле да нас Аустро-Угарска нападне, тобож због повреде њенога државнога достојанства од стране наше војске.

Даља последица овога страха била је акција АустроУгарске у Бугарској противу нас, да нас ова изненадно нападне, и на тај начин избегне пресуду рускога ц-ра у спору око нашег разграничења у Јужној Србији, јер је поуздано држала да ће нас Бугари победити, те би на тај начин и њени интереси били задовољени. Али је наша во,ска својим јуначким држањем, и добро вођена, осујетила бугарски подли изненадан напад без претходне објаве рата, и у чувеној Брегалничкој битци (од 17 јуна до 17 јула) 1913 год. победила бројно надмоћније Бугаре и осветила Сливницу.

После овога дошао је Букургшки мер, који је утврдио успехе наше херојске војске, али је још јаче узнсмирио нашег вековног непријатеља Аустро-Угарску. Она је сада много страховала од коначног обрачуна са нашом читавом расом, која се нашим дотадањим успесима била јаче загрејала и заталасала. Аустро-Угарска је осетила и правилно проценила величину и значај битке с Турцима на Кумапову и Битољу 1912 год., и са Бугарима на Брегалници 1913 год., за будући развој европских догађаја. Због овога је опа све могуће покушавала да за време Букурешког конгреса осујети успехе Србије, и.