Srpski pčelar

посла, мој багреновац много гушћи. Ове године сам имао багреновца густа као туткало, пајејош и сад таки. Онда сам видео, да не треба одвећ хитати с бербом, него треба пустити мед да сазре. Од то доба радим овако: тресем мед неколико дана касније, а кад почнем радити, онда заиста иетресаљка раци сваки други трећи дан. Ако хоћу да добијем сасвим густ мед, н. пр. да га оставим за зиму, тресем из сваке кошнице прво само половицу меда а другу половицу оставим, да боље сазре. па идући пут тресем другу половицу. Посла је истина нешто више, него обично, али га ја олакшам тиме, што при првом тресењу помећем оквире, које ћу касније трести, натраг. те их после само вадим (Каткад додуше, особито кад паша слаби, хоће пчеле да одвуку мед опет напред !) Наравно, да тресење меда сгоји много до прилика. Јако рвно се апсолутно не сме трести. Али ако је навала, ако имаш купаца, који пошто пото хоће меда, а уз то хоће одмах да га троше, онда ћеш наравно трести пре. Али ако нема навале, боље је причекати неколико дана, јер и мед постаје тежи. А кад си једанпут почео трести, онда вредно треси, али само по половицу, да она друга може честито сазрети. Некад купац жели светлији мед. У том случају не смеш дуго оставити мед у кошници, јер што дуже стоји, у старијем саћу, постаје тамнији, обоји се од саћа. Светлији мед се и скупље плаћа. Али сваки купац драговољно пристаје, да добије бољи мед, кад му разложиш, да ће за неколико дана бити много бољи, па ма и не био онако бео. Тако се дакле да у склад довести обоје: и да истресаљка вредно ради и да мед буде што бољи. Јесењи медови су најбољи, јер најдуже стоје у кошницама, па сазру потпуно. Журба сваком послу шкоди, па и овде ie тако. Не ваља бити немаран, ua забаталити рад, али не ваља бити ни пребрз. Нисам потпуно сигуран, али бих рекао, да мед друкчије и кандира кад се пре тресе, а друкчије, кад касније. То сам видео код босиљковца. Онај који је

85