Srpski pčelar
меда и какви су судови најбољи за прихваћање и чување меда? Одг. Осим справа које вам увек требају када радите око кошница, као длета, четке, мехова или гљиве, пчеларсте капе или вела, има још справа без којих не може пчелар бити, када хоће да истреса мед. Прва и најнужнија справа је центриФугална справа или истре саљка. Даље суд или лонац, у који ће мед из истресаљке цурити. Да добијемо одмах чист мед, треба нам барем два сита, широки као и тај лонац, кроз који ће мед у лонац тећи. Два сита треба зато, да увек имамо једно у резерви, када пам се једно од труња загуши. Осим тога треба нам са две страпе ошгар пчеларски нож, којим ћемо заклопљеве ћелице с медом отклапати. Добро је имати и суд, над којим ћемо заклонљено саће отклапати. Тај суд треба да је из два дела: горњег и доњег. Доњи део може бити ма какви лимени суд г лонац или канта, у који ће се цедити мед из скинутих поклопаца. Горњи део, који има дно од жица, треба да је тако широк да улази у доњи део. Но да не би сасвим упао у доњи суд, треба да има на њему обруч или уши, које ће га држати да не упадне у доњи суд, Попреко на том горњем суду треба да је учвршћена дрвена поширока прегача на којој ће стајати оквир који отклапамо и о коју ћемо чистити умазани нож. Да нам оквир ?а те пречаге не склизне, укуцаћемо у њу један или два ексерчића, који ће држати сат да не клизи са прегаче. У тај горњи суд са дном од решетке падаће поклопци од саћа с медом, а одатле ће се чист мед цедити у доњи сул. Ко пема много кошница, може саће с медом отклапати и на обичном лиму из кухиње. Поред тога треба имати повећи лим, где ћемо отклопљеио саће ређати, док не дође на ред да га истресамо. Још нам треба, суд са чистом водом, где ћемо руке и ножеве нрати, који убрус, п једно или два сандучета, у којима ћемо носкти пуне оквире и враћати истресене.
122