Srpski pčelar

ноге око папака и зз'Йеколико је дана говече излијечено. Особпто утјече тамњан као средство, које дезинфикује. Нове српсне 'зеиљорадничне Задруге основане у Горњем Храстовцу (загребачка жупанпја) у Утмм>и модрушкоријечка жупанија) у Турији (бачкободрошка жупанпја) и у Свиници (вагребачка жупанија). X Над њекога пчела убоде, то пре свега треба жаону извадитп. Али како ћемо жаоку пзвадити, до тога стоји много да бол и оток мањи буде. Жаоку не треба са два прста вадити него је треба само са једнпм постом односно ноктом пзвадити. На крају жаоке је бешичица, у којој има још отрова. Ако ли са два прста вадимо жаоку, онда тпм баш стиснемо ону бешичицу и сав се отров саспе у раницу, што није случај, кад се жаока једнпм прстом односно једним ноктом вади. Раницу не треба ноктом грепсти и свакако треба нокте очистпти бар онда, кад хоћемо да радпмо око пчела. X НеочишЂено саЬе не треба сумпорисати. Над се мед из оквира пстресе треба истресене оквире метнути у кошницу да их пчеле излижу и онда се могу оквирп сумпорисати. Ако неолизане оквяре сумпоришемо, то ће заостали мед увући у себе сумпорну киселину. Кад се у пролеће оваки неолизани оквирп додају кошници, пчеле ће такове оквире врло радо примити и оно мало меда употребиће за легло. Храна од тако сумпорисаног меда нпје добра. Најбоље је неолизано cahe оставити у какве новине и концам попреко добро новине привезати.

OГЛАС .

Управа »Српске Пчеларске Задруге« бринуће се и у овој годный, да чланови могу добиты правог вештачког саћа и да мед што боље продаду. Обраћати се треба непосредно на управу »Српске Пчеларске Задруге« у Руму. ,_ 6

80

За све што се тине администрације од 1. јануара 1903. год. треба се обраћати на „Српску Пчеларску Задругу" у Руми. Рукописе, кньиге и листове у замену и друго што се тиче уредништва, треба шиљати на Уредништво „Српскога Пчелара" у Карловце. Власник и издавалац Српека Пчеларека Задруга у Руми. Штампа Српске Манастирске Штампарије 1912. 165.