Srpski pčelar

ђице нађу мртво друштво, у том и сунце малакше, паморају да се склањају у своје топло клупче. Али могуће је да нису ни криве томе туђице. Ако сте у мртвим кошницама нашли пчеле сабијене у клупчету и ако саће није издрпано нити мед развучен, онда нису кошницу упропастиле туђице, него је умрла, што пчеле нису могле да пређу на саће с медом. 0 туђицама прочитајте чланак г. Жигића ~ко је крив тто сејављају туђице?“ у овом броју.

Пит. 8. У јануару после излета нашао сам пред једном кошницом мртву матицу. Залишну матицу немам. Шта да радим, да ми кошница не пропадне? Одеов. Сад се не може помоћи без залишне матице. Оставите је за сад на миру, па кад се укаже први леп дан, после излета спојте је са суседном кошницом. Али пре пего што ћете је спојити, уверите се, ie ли кошница заиста безматак, јер није немогуће, да је та кошница ушла у зиму са две матице, па је стара умрла и избачена. Сад већ има у кошницама помало легла. Нађете ли у тој кошници правилно легло, знак је да има матицу, и тада је нећете спајати.

Од управе и уредништва.

ОГЛАСИ.

Молимо све, ноји се каквим послом обраћају било управи „Срп. Пчел. Задруге“ у Руму или уредништву „Српског Пчелара“ у Вел. Радинце, а желе да им се писмом одговори, да приложе у писму марку од 2 Динара (1 Дин. за поштарину а 1 Дин. за хартију). Рукописе уредништву, треба шиљати најкасније до 10. дана свакога месеца (по нов. нал,). Уједно молимо сва наше пошт. чланове и претплатнике, да што пре пошаљу чланарину-претплату, јер штампу треба уредно плаћати. Уредништво „Срп. Пчелара". Управа „Срп. Пчел. Задруге".

Српска Пчеларска Задруга у Руми прима наруџбину свих врсти кошница, од најбољег материјала, по најнижој дневној цени. Нечланови плаћају 10% више од чланова. Има још малу залиху комплетних годишта „Српског Пчелара“ од 1903. —1914. године. Цена по годишту 20* — Дин. з-12 УПРАВА.

46