Srpski sion

СРПСК

сион

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА НРКВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАБНЕ ШИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОБЛЧКЕ.

СА ВЛАГОСЛОВОМ ОВЕТОГ СИНОДА.

В ласнпк : СРПСКИ ПАТРИЈАРХ ГЕОРГИЈЕ. - У редник : САВА ПЕТРОВИЋ.

Број 7.

У НОВОМ САДУ 18. ФЕБРУАРА 1891.

Год. I.

БОГОЈЛВЛ ј ЕНСКО водоосвећење, ПРЕД РИМСКОМ КОНГРЕГАЦИЈОМ ЗА ОБРЕДЕ. (Нови приложак списку разлика западне од источне цркве.) Саопћио : прота Јован ВучковиБ.

Шимски папа одобрио је и нотврдкд 11. јуна 1890. (по нов. кал.) елиједећу одлу/су римске конгрегације за обреде: Погато је у неким дијецезама обичај, да се у очи или на сами празник богојављења обавља свечани благослов воде по неком особитом обреду, то је јога одавна светој конгрегацији за обреде стављено питање, да ли је дозвољено тај обред држати. Прије но што би ова света конгреција коначни одговор на то питање дала, хтјела је она ту ствар свестрано просудпти, те је уједно потражила и ммгаљење учених литургиста, нарочито пак због разноврсности истог обреда, како он у споменутнм црквама постоји, и због различносги латпнске литургије и грчке, из које је овај обред узет. Ргото(:ог {Меј скупио је сва мпшљења и све остале документе, који се на ово односе, израдио је посебни нови нацрт, прпложио га и поднио светој конгрегацији да све испита.

Послије ових припрема, иодвргли су кардинали, који су на челу конгрегације за обреде, тачноме испиту питање о природп споменутога обреда и пореклу његовом пз источне цркве, даље, о узроцима ради којих је тај обред уведен био у неке цркве латинског обреда; испитивали су разлоге, ради којих би се тај обред могао дозволити или трнљети, бар на оним мјестима гдје је до сад већ уведен, на против пак забранити да се игдје на другоме коме мјесту врши, јер је чиста својина грчке цркве, а по свему и свачему стран латинском обреду. Услијед тога ставио је кардинал - преФект Алојзије Масела светој конгрегацији за обреде слиједећп ЈиБшт на одлуку: „ Може ли се ири благослову воде ко]а се гдјегде са особишом свечаносши вргии у очи богојављења, или на сами шраз ■ ник, дозволиши какав други обред осим онога, који је у КИиа1е Котапит ироиисан за благослов воде ?" Кардпнали су 17. маја