Srpski sion

СРПСКИ сион НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ШВОСЛШЕ ШИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВЛЧКЕ.

СА БЛАГОСЛОВОМ СВЖТОГ СИНОДА.

В ласник : СРПСКИ ПАТРИЈАРХ ГЕОРГИЈЕ. - У редник : САВА 1ТЕТРОВИЋ.

Број 25.

У НОВОМ САДУ 24. ЈУНА 1891.

Год. I.

ПРЕД ИКОНОМ КРШТЕБА ХРИСТОВОГ,

^_^ едан ми Је чини ми се земљак, а друшМ™ ми је друг из богословије. И сре* тоше се нред иконом кргитења Хрисшова , на којој је престављен Христос да стоји у води јорданској, а Претеча му лије воду на главу. Један вели: „ Ово је римски начин кршшења обливањем, који је ионикао шек у XIV. вијеку у месшо шрикрашног иогру жавања". 1 ) Други оиет одговара му: није ово римска слнка, већ је она нанрављепа са свим у духу иравославне цркве, јер 1.) наша догматика (у загради наводи: Руска догматика с благословом архијер. сабора 1872 ) учи, да се крштење обавља трнкратним иогружењем у воду у име св. Тројице, иремда и шрикрашно обтвање, које је ио неким иредјелима уобичајено, не унигишава снагу ове шајне] 2.) и ми данас скоро сви свршавамо крштење обливањем, н чинимо то са дозвољењем црквеним, или као што догматика каже, уобичајеним начином, који не уништује снагу крштења; ') Види „ Сриски Сион ", год. I. бр. 19. стр. 294. Горње ријечи иеписане су из чланка : „ Нвшшо о неиравплносшп некојих икона, а у хатар иашега леиога иравО' славља ". Тај чланак иотписан је са : Г— и.

или ЦРТИЦА ИЗ ИКОНОГРАФИЈЕ. наиисао прота Јован Вучковић, проФесор богословије. 3.) било би чудно и смијешно казати да је ова икона неправославна за то, што показује чин крштења иреливањем , којп мп вршимо и црква нам то не забрањује ; на пошљетку 4.) богојављенске пконе већином су са иреливањем изведене. Са та четири главна разлога поткрепљује он своју обрану православности иконе, пред којом су се нашли, па обранивши је довољно обраћа се своме противнику и изазивље га: за гито не кажеш, како би икона Богојављенска изгледала у облику иравославља ? На какав би начин лшгао вјештак аредсшавиши

акш иогружења ? Христос би морао биши иогружеи руком Јовановом сред дубине реке Јорданске ! 2 ) Два пријатеља моја стоје иред том иконом, један сумња, да ли би јој се ноклонпо и нобожно је нјеливао; други се клања и цјелива, на храбри оног сумњичара да се и он поклони и да цјелива. Гдје сте двојица, нека буде и трећи. Примите ме 2 ) п Сраскн Сион год. I. бр. 22. стр. 345. Навео сам горе само оне мисли, које се питаља овога тичу, пз чланка: „ Пконс у сриско-иравославној црквн Сшаро-Бечејској" (наслов 3. Крштење Христа Спаситеља). Чланак је написао, као што се види у 23. бр „Срп. Сиона", свештеник старо-бечејски Младен ЈосиН.