Srpski sion

С ТР . 400.

„СРПСКИ СИОН."

Б Р . 25.

Е. 211. I. 50

39

3—3

СТЕЧАЈ Ради иопуњења иарохијског места у Јасенови, са илатом четвртог разреда. Конкуреити имају своје вал>ано инструјисане модбенице, путем својих надлежних власти најдуже до 8. (20.) јула 1891. ов јј конзисторији послати. Из седнице епарх. консисторије у Вршцу 21. маја (■•<. јуна) 1891. држане.

37

СТЕЧАЈ.

з—а

На упражњено место иароха у Јаску са платом II. разреда, овим се стечај отвара. Којк желе место то получиги, имају своје ваљано устројене молбенице, ако су из стране епархије путем своје надлежне консисторије, иначе путем надлежног им протопресвитера до 15. јулија о. г. овамо поднети. Цз седвице конзисторијалне у Карловцима 28 ; . 18Ш .у. држа н е. "V'''- .Архгдијоцсгалпа коноисторија.

45'

0 Б Ј А В А.

1 —

СрДОка црквенч оићина Кузминска жели нов нарохијални дом зидати, и нозива стручњаке, који желе исту радњу иредузети, да се до 2. (|4.) јулија 1ђ9'. на лицу места преставе. У Кузмину 12. (2 1.) јунија Црквена опћина: Милан РадојчаБ, Павле Бори^, перовођа. парох, црк. председник.

36

€ Т Б Ч \ Ј.

3-3

На унражњечо место ирошоаресвишерашскога каиелана у Земуну са годишњом платом од 400 Фор. поред уживања еквивалента од 100 ®ор. за мањкајућу половину сесије, овим се стечај отвара. Који желе место то ностићи, имају своје ваљано устројене молбенице, ако су из сгране епархије иутем своје надлежне консисторије, иначе иутем надлежног им иротопресвитера до 15. јулија о. г. овамо иоднети. Из седнице консисториј алне у Карловцима 28. маја 1891. држане. Архидијецезална консасторија. „Српеки Сион" излаз! сзпке иедел>е н" великом табаку. Дена му је: За Аустро -У>ар «ку, Босну и Херцеговину на годину 4 Фор., на по г-пдине % Фор„ а на чертвт године 1 Фор За сшраиг земље иа годину 5 фор Из Србије црима претплату књижара В. Валожића у Београду. Иоједини бројеви стају 10 новчића.

Аа бр. Е. 281. К. 239.

СТЕЧ А Ј.

40

3—3

РасгшсуЈе се стечај на место протопресвитерс) ог помоћннка у Вел. Бечкереку, са дотацијом, која је у 22). §. 1Н. Б. I. најв. кр. реслрипта од 10. августа 1868. год. опредељена. Компетенти имају своје ваљано инструјиране и довољно биљеговане молбенице, путем својих иретпостављених власти, најдаље до 20. јула о. г. потиисаној консисторији ппднети. Из конс. седнице, држане у Темишвару 14. (26.) маја 1891. год. Консисторија епархије Темишвароке.

1—3

Б Р- ех 1891 (Ј Т Е Ч А Ј. На парохију Госнић у Личком протопресвитерату, овим се расписује стечај. Интекалара нема. Рок иријављивању траје до 19. (31.) јулија 1891. Из сједнице Епархијске Консисторије, држане у Плашком 16 (28.) маја 1891. Епархијока Консисторија Горво-Карловачиа.

47

СТЕЧАЈ.

1 — 2

Овим се отвара на учитељско место срб. веронсноведне помешане IV. разредне школе у Риђици у Бачкој. Учитељска је нлаћа 400 ф . а. в., и то свака три месеца из политичне ееоске благајне напред ирима, од укопа где га позову 50 кр., од нарастоса 40 кр.; земље 16 катастралних јутара прве класе, на које и иорез плаћа, слободан стан с великом баштом, и сламе за огрев школе и стана колико нотроши Учитељу снада у дужност иоред школске наставе иоФторну школу држати ; у цркви сам нојати, и децу у нојању обучавати ; у црквеним опшинама перовођа бити и црквене рачуне водити ; првенство имају који су Сомборску преиарандију свршили и вешти у пјенију. Молбенице имају се најдаље до конца јула 1891. год школском одбору у Риђици — рег Кетеа МНШ4з последња пошта Риђица нослати и лично престати. Младен Проданов, Кузман П. ЈанновиА, председник. парох Претплата и огдаси шаљу се накладној шшамаарији А. Лајеви&а у дунавској улици, а рукоииси уреднику Сави ПешроеиЛу у Нови Сад. За огласе и објаве пдаћа се по 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. ) Рукописи се не враћају.

113ДАЊЕ И ШТАМЦА А. ПАЈЕВИЋА У НОВОМЕ САДУ