Srpski sion

(Ј ТР. 768.

„СРПСКИ СИОН."

Б Р. 47.

II. Још се довршава у штампи и на скоро 1»е изићи ВЕСЕЛА ЈЕ СРБАДШ НАРАФРАЗА ЗА ГЛАСОВИР од X. Доубека, која је свирана већ у народном нозоришту прво и на вечерњој забави српског новосадског иевачког друштва ПЕНА 80 НОВЧ. Обе музикалије могу се наручити у ИЗДАВАЧЕОЈ КЊИЖАРНИЦИ II ШТАМПАРИЈИ А. Пајевића у Н. Оаду.

ОГЛАСИ.

Бр

Е. 402. К, 34 ()Г

142

ех 1891. СТЕЧАЈ.

2 — 3

Расиисује се стечај на парохијско место II. ^азреда у Сшаиару Комаетенти имају своје добро устројене и ирописно биљеговане молбенице потиисаној кон зиеторији најдаље до 30 нонембра о. г. поднети. Из конзисторијске седнице у Новом С'аду, држане 21. октобра 1891. Конзисторија епархије бачке.

Е. 1309. — I. 245.

145

СТЕЧДЈ

1 — 3

Ради попуњења упразњеног аротоирезвитерског места у Панчеву, са којим је и парохија панчевачка скопчана. Нонкуренти имају своје ваљано инстру.ји ранепро:1бе најдуже до 18. (30.) Децембра 1891. овој епарх. Конзисторији путем својих власти послати. Из седнице епарх. Конзисторије у Вршцу 28. Октобра (9. Новембра) 1891. држане. Епасх Конзасторита Вршачка.

143

1—3

СТЈЕЧАЈ. На основу Највише Одлуке од 5. јуна 1869. овијем се расиисује сшјечај на мјесшо ирофесора за аасширско богословље, омилишику, лишургику н за аедагогику и мешодику у ира «ославном богословском заводу у Задру. (Ј овијем мјестом скопчана је годишња плата од 1000 Фор. и 250 Фор. у име нрибавке службовања, и нослије свако пет година службе 200 Фор. повишице, а послије тридесет година службе мировина у износу достигнуте илате. Који желе добити ово мјесто, имају да докажу, да су, ноелије положенога испита зрелосги у једној великој гимназији, свршили богословске науке у једном потпуно уређеном православном богоеловском заводу, да су аустријски поданици и да су непрекорног моралног и политичког владања. Молитељи имају се нодврћи писменом гтје чајном испнту и усменом пробном предавању. Од полагања стјечајног испита и пробнога предавања могу бити ослобођени само они, иоји су своје научне способности засвједочили као учитељи или списатељи по богословским наукама. Молбенице, поткријепљене нужним исиравама, имају се поднмјети аравославном Еиискоиу далмашинском у Задру кроз шест недјеља поелије ирве објаве стјечаја у овоме листу. У Задру, 22. новембра 1891. Управа православног богооловског завода Бр. 1414. и 1441. ех 1891

Е. К. 472.

144

СТЕЧАЈ.

1—3

На ново устројено мјесто самосталнога српско-православнога катихете за нижу и вишу пучку дјечачку, па шегртску школу; онда за нижу дјевојачку школу и њезину опеговницу, у Глини, овијем се расписује стечај. Темељна плаћа је за то мјесто 400 Фор. на годину и у име станарине годишње 100 ®ор. с иравом на суставне пегогодишње доплатке; осим тога у име више пучке и шегртске школе стална, у мировину неурачуњива, награда од 200 Фор. на годину. Компетенти имају своје инструиране молбе нице ово.ј Власти поднијети најдаље до посљедњег децембра ове године. Из сједнице Епархијске К-нсисторије, држане у Плашком 7. (19.) новембра 1891. Епархвјска Консисторгја Горн,о Карловачка

„Српски Сион" излази ссаке иедте р , великом табаку. (=) Претпдата и огласи шаљу се издавачкој књижарници Деиа му је: За Аустро-Угарску, Боер^ и Херцеговину на М и шшамиарији А. ПајевиЛа у дунавској улици, а рукописи годину 4 Фор., на по године 9, фол.. л на четврт године ж уреднику Сави ПешровиНу у Нови Сад. 1 Фор За сшранг земље »» годину 5 Из Србије прима <=> За огласе и објаве плаћа се по 6 новч. од једног реда претнлату књижара В. Валожића у Београду. >« ситних слова, а за жиг сваки пут но 30 новч. Поједини бројеви стају 10 новчића. (;) Рукописи се не враћају.

ИЗДАВАЧКА КН.НЖАРШ1ЦА 11 ШТАМИАРИЈА А НАЈЕВИЋА У НОВОМЕ САДУ.