Srpski sion

Б Р. 26.

„СРПСКИ СИОН."

С ТР. 439.

ДРАЖВЕНИ ОГЛАС. 69 , з~з На основу скупштинског закључка српске нравосл. цркв. шк. општине ађанске, а усљед одобрења сл. епарх. управе у Новоме Саду расписује се овим дражба на мањак ради чншћења целокупне иозлате и светих икона {а евентуално и оирављања истих), као и бојадиса1ћа целе овдашње с р п с ко-н р а в. св. ц р к в е и з н у т р а м а с н о м б о ј о м (уметничкопластичком имитацијом). По зготовљеном предрачуну износи: а) цео посао за чшнћење икона и позлате 860 Фор. а. вр. б) бојадисање цркве изнутра масном бојом 325 „ „ „ Укупно 1185 Фор. а. вр. Услови су ови: Сваки је лицитанат дужан 10°/ 0 од горе изложене своте пре дражбе у име лишманлука положити. Општина задржава себииразо поверења према подузимачу. — Подузимач издаје онштннн писмену јемчевину на 3 године дана за обављени иосао. Ближа условља могу се код председништва «рн. цркв. општине у Ади видети свагда, као и на сами дан дражбе, која ће се одржати дана 29. јуна (11. јула) о. г. у 3 сахата после подне у дому цркв. онштине. У Ади 1. јуна 1892. 0 д б о р.

ОГЛАС ДРАЖБЕ.

К. бр. 310. 1892.

ЕДИКТ.

72, 3-3

79, 2-2

На основу закључка црквене општине Горњо-Ковиљске овим се расписује минуендо дражба ради оиравке цркве, која ће се држати дана 5. (17.) јула о. г. у 2 сахата по подне. Прорачун износи 1859 Фор. авр. Оваки лицитант има пре дражбе 10% пишманлука положити. Ближи дражбени услови могу се код пред•седништва црквене онштнне вндети У' Г о р. Е о в и љ у 10 јуна 1892. Председништво.

У брачном спору ЈосиФа Јаникијевића против супруге му Ане рођ. Радешић, која је у свет отншла, те је садашње место њеног пребивања непознато, — овим се речена Ана позива, да у року од 60 дана рачунајући од првог уврштења овог едикта у новинама, консисторији овој или лично предстане, нли место свога пребивања нријави, пошто ће у протнвном случају овај брачни спор и без њеног учешћа по постојећим законима окончан бити. Из конз. седнице држане у Тсмишвару 18. (30.) маја 1892. год. Консисторија епархије темишварске.

СТЕЧАЈ. 7о, з-з На уиражњено учитељско м е с т о при српекој вероисноведној школи у Будимпешти, Табаиу (Будиму). Годишња плата је 600 Фор. из црквено-општинске благајне, која се месечно у напред издаје. Осим тога слободан стан са 2 собе и кујном, и 2 хвата тврдих дрва за огрев, н у колико би за скупштинског и одборскога перовођу биран био, нагрћда од 100 ®ор. У дужност спада учитељу оеим предавања школском уредбом прописаних предмета у свакидашњој школи, и појања у цркви а но нотреби и ван цркве, још и приљежно обучавање Деце у црквеном појању. Компетовати могу само оспособљени учитељи, који су из мађарског језика испит положили. Рок стечају траје до 20. јула (1. августа) 1892. Молбенице са сведоџбама о оспособљењу, досадашњем учитељском службовању, здравственом стању и морално-религиозном владању имају . се на потнисани црквено-школски одбор унутити. Из седницешколског одбора у Будиму 1.(13.) јунита држане. ^ . ЈЈ •> г Председништво школског одбора. 1 ТЕЧА.1. 7ГТ~; Усљед велеуваженог налога сл. Епарх. школског одбора у Н. Саду бр. 26/5 из седнице одржане дана 26. Фебруара 18.92. — школски одбор срп. правосл. цркв. школ. општине у Мартоношу из своје редовне седнице одржане дана 11. јуна 1892 год. овим расиисује стечај за учитељицу на овоместној женској четвороразредној школи. Годишња је илата учитељици: 210 Фор. у готовом новцу, коју месечно прима у напред. 16 ланаца ораће земље но 2200Ц 0 , на коју општина норез и еквиваленат плаћа. 70 Фор. награде за станарину годишње. 36 Фор. у име 2° тврдих дрва. 30 Фор. у име 300 снопова трске. Ово напред означено прима из мест. политичне благајне. 40 Фор. у име држања повторне школе, што прима два пут пз црквене благајне. Дужности учитељице: Изабрана учитељица дужна је, све на основу школског наставног плана одређене иредмете деци предавати и приљежно с децом св. богослужења нохађати. Оспособљене учитељице, које желе ово место заузети, дужне су поред молбенице поднети сведочанство о учитељичкој сиособности као и о способности предавања на мађарском језику потребних иредмета. . Молбенице са биљеговином и потребним сведоџбама шаљу се на председништво школског одбора у Мартоношу. Рок овог стечаја траје до Преображења о. г У Мартоношу 15. јуна 1892. год. Тоша Петаковић, Влајко Еремић перовођа игкол. одбора. председпик шк. одбора