Srpski sion

С тр . 562.

„ОРПСКИ СИОН. а

В р . 32.

Свака ученица, која први пут овамо долази, плаћа при уписиван.у 1 ф . уписнине и 50 н. пристојбе за сведочанство, а које су већ биле овдеплаћају само ових последњих50 н. пристојбе. Школарине нема. Од ученица из Срема и других наших крајева, које нису училе немачки и мађарски језик, захтева се, да науче пре читање и писање из ова два језика. Породице из места., које желе држати ову женску децу на препитање, имају се предходно пријавити овој управи, а тако исто умољавају се и родитељи и старатељи дечији са стране, да се предходно распитају код ове управе за место, па тек онда да иредају своје дете на стан. У Новом Саду 1. (13.) августа 1892. Арк. Варађанин.

142, 1 — 1

управитељ.

Бр. 88 ех 1892.

СТЕЧАЈ.

143, 1—3

м. ш. 0. Надваучитељска мее.Тау Старом Бечеју једно за дољно-нредградску, а друго за селишну школу од Фелдварске стране, отвара се стечај. Плата је 500 ®ор., станаоина 150 Фор. дотле, док ошптина не буде имала стан на раеноложењу; у име огрева 52 ®ор. 50 н., за школску послугу 40 Фор., у име паушала 12 Фор. 60 н. и за повторну школу 50 Фор., ово у месту кад буде на реду, а на селишту сваке године. —■.» Дужности учитељске прописане су уредбом и наредбама школеким, Молиоци ваља поред пронисане квалиФикације §-ом 58. школске уредбе, још да поднесу и сведоџбу да. су оспособљени за предавање мађарског језика у г основним школама. Компетенти дужни су у молби јасно навести, на које се место траже, Молбе се шиљу председништву школ. одбора српске православне црквене општине. Рок стечају излази 11. (23.) септембра о. г. Из седнице школског одбора држане 29. јула (10. августа) 1892. у С т. Б ечеју. Јован Чиплић, Мита Радановић, перовођа. потпредеедник. КЊИЖЕВНИ ОГЛАС. Прва свеска: Тумачење Јеванђеља од Г. Архимандрита Фирмилијана већ је готова, остале две, II. и III ћа, биће такође готове најдаље с концем октобра месеца ов. год. С тога се умољавају гг. свештеници, да са предплатом што пре похитају у што већем броју. ПредплаТу ваља шиљати подписатимау Београд. Витомир Марковић и Павловић,

Бр. 138.

К О Н К у Р с.

145, 1—3

144, 1—3

цркв. и свешт. одела кројачи.

Ради попуњења парохије Липовско-Безедечке са платом VI. класе отвара се овим конкурс. Проситељи имају своје с.ведочбама о својој квалиФикацији за отправљање парохиског званија и са штемплом од 50 кр. енабдевене молбенице путем нредпостављене евоје духовве власти за четири недеље дана од првог увршћења овога конкурса у новине „Српски Сион" консисторијуму овом поднети. Из седнице консисторијума Епархије Будимске у Сентандреји 16. јулија 1892. држане. С Т Е Ч А Ј. 148 На упражњено место учитељице на четвороразредној женској школу у С т. Ш о о в а (Бачкој) по ново се расиисује стечај. Плата је 300 Фор. а. вр. у готовом новцу, слободан леп стан, са нространом баштом, један хват дрва ? и два хвата сламе за огрев. Ново изабраној учитељици спадаће у дужност школском уредбом прописане дужности како у школи, тако и у цркви обављати. Рок стечају траје до 24-ог августа о. г. Из седнице местног школског одбора држане у С т. Шоова 2-ог августа 1892. Школски Одбор. СТЕЧАЈ. 147 Ради попуњења учитељског места на вероисповедној школи у М. Ч а н а д у, у чанадској жупанији, пошта: АпатФалва. Плата је 200 ф . а. вр., 10 ф . за дрва, 40 ф . за поФторну школу, 20 ф . за неровођство, ако буде изабрат; 13 1 / 2 кат. јутара прве класе ораће земље, која до 20 ф . годишње аренде по јутру носи и на коју норез плаћа учитељ; поред тога леп стан са пространом баштом; сламе за огрев за школу и учитељски стан колико треба; од укопа где буде иозват 1. ф. Лична иријава узима се у обзир, а пре свега имају првенства сомборски ириправници. Учитељу спада у дужност у цркви недељом и празницима појати, а децу у нојању обучавати и законом прописане предмете предавати. Рок стечају 28. августа. Избор ће се држати на Усековање т. ј. 29. августа о. г. и између јутрења и службе обавити. Који желе ово место получити, нека своје молбенице на доле подписаног председннка до означеног рока нослати изволе. Из седнице цркв. школског одбора држане у М. Чанаду, 28. јула 1892. Југ Поповић, Пера Алваџић, перовођа. цркв. школ. председннк.