Srpski sion

С тр . 568.

„0Р11СКИ СИОН."

Б р . 32.

Ш. С. 188.

СТЕЧАЈ.

117, 3—3

С.О. 1431. ех 1892.

ех 1892. Овим се расписује етечај на два празна места стипендијске закладе пок. Атанасије Бале, с којим је иојединце скончана годишња стипендија од 63 ®ор. а. вр. Стипендије из ове закладе, које су у три разреда, по 63 Фор., 84 Фор. и 105 Фор. подељене, могу се поред иостененог промицања из нижег разреда у виши, подарити само таким, у опсегу српске митрополије карловачке спадајућим нравославним ученицима гимназије, богословије, свеучилишта или академије, који не уживају нити друге какве, нити пак стипендије што су од истог основатеља код протестанских наставних завода у Дебрецину, Шарошнатаку и Пожуну установљене. Сродници основатељеви имају првенство пред другим молитељима. Молитељи имају своје са крштеним писмом, школском сведоџбом, и сведоџбом сиромаштва обложене молбенице до 19. (31.) августа т. г. српском нар. цркв. Школском Савету у Карловцима поднети. У Карловцима 15. (24.) јула 1892. Председништо срл. нар. цркв. Школ. Савета.

СТЕЧАЈ.

149, 1—1

На упражњено учитељско звање у К е т ф ељ у овим се по налогу сл. епарх. унраве по ново стечај отвара. Учитељска је плата 400 ф. а. вр., 4. ланца ораће земље, 3. хвата дрва, 3. хвата сламе, 1 ф . од погреба мртваца где буде нозват, слободан стаи са баштом, 2 собе, кујна, подрум и ншајз. Учитељу спада у дужност у цркви појати и у школи децу обучавати, такође и перовођа бити бесплатно. Који жели ово место получити, нека изволи своја сведочанства на црквено-школску општпну послати ил' коме је могуће лично се преставити. Дан избора биће 29. августа т. г. Из седнице црквено-школске општине у КетФељу дана 2. августа 1892. држане. Тодор Жикић, Ваеа Фемић, перовођа. председник.

СТЕЧАЈ.

114, 3—3

Ради попуњеља два упразњена стипендијска местау заклади ПетровићХаришевој, од којих је једно одређено за ученика ратарске, а друго за ученика трговачке струке, овим се расписује стечај. Стипендија износи годишње 300 Фор. а. вр. Стипендије из ове закладе може получити само младић српске народности и источно-православне вероисповести из земаља угарске хфупе; а изабрани стипендиета моћи ће своју стипендију само на наставним заводима у земљама угарске круне, а само изнимно и с дозволомвисоког кр. уг. министарства богочасти и јавне наставе и на наставним заводима у другој половини монархије или у иноземству уживати. При једнаком својству молитеља имају првенство они, који су без имања, пред онима који таковога носедују, а у истим околностима имају првенство пре свију сродници основатеља пок. Марије Хариш рођ. Петровић и мужа јој пок. Григорија Хариш из Земуна. Молитељи имају своје, крштеним листом, лечничком сведоџбом о каламљењу богиња и стању свога здравља, школском сведочбом о до сад свршеним наукама и најносле сведочбом полнтичне власти о свом имаовинском стању обложене молбенице еаборском одбору у Карловцима до 19. (31.) августа т. г. поднети. У Карловцима 15. (27.) јула 1892. Предеедништво Саборског Одбора. СТЕЧАЈ. з- 3 Срп. прав. цркв. општина у Чуругу, вољна је да подигне громовод на згради своје цркве, ван тога потребује две певнице са столовима., и Христов гроб. Усљед тога позива иодузимаче стручњаке, да се на минуендо - лицитацији, која ће се 16. (28.) августа после подне у 3 сата у присуству цркв. одбора одржати, иријаве. Подузимачи имају 10°/ 0 пишманлука ноложити. — У Чуругу 19. (31.) јула 1892 год. Г. Сабљица, Јован Илић, перовођа. председник.

Претплата и огласн шаљу се издавачкој "српској књижари и штампарији Браће М Ионовића на главној пијаци, а рукониси уредништву „ С рп. С иона" у Н ови С ад. За огласе и објаве плаћа се по 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. Рукописи се не враћају. ^

„Српски Сион" излази сваке недеље на великом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 Фор., на по године 2 Фор., а на четврт године 1 Фор. За стране земље на годину 5 ®ор. Из Србије нрима претплату књнжара В. В аложића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

Издање српске књижаре и штампарцје Браће М. Поповића у Новоме Саду.