Srpski sion

С тр . 564.

„СРНСКИ СИОН."

Б р . 32.

СТЕЧАЈ. 3 " 3 Овим се расписује стечај на упражњено учитељско место на четвороразредној мешовитој вешовитој верозаконској школи у Вед. Средишту. Годишња је плата учитељу 360 ф . ав. вр., 40 ф. за држање повторне школе, 10 ф . у име перовођства, 6 катастралних ланаца ораће земље, х 1 % ланца пољске баште, на које имаде државне порезе и еквивалент плаћати, 4 ®ата дрва 7 у природи слободан стан са две собе, кујном, шиајзом, шупом, подрумом, шталом и пространом од авлије одељеном баштом. Учитељ ће бити дужан у цркви појати, децу у појању обучавати, иовторну школу држати, такођер и у седницама црквено-школским перо водити, као и остале бележничке писмене дужности вршити; у колико би толико музикалне способности имао да би одраслију младеж у ноталном црквеном и народном појању и певању обучавати могао, за ту цел имаће засебно од црквене благајне годишњу награду од 60 ф. и то све дотле, докле те дужности испуњавао буде и док општини воља буде, без да је општина исту последњу награду вечито давати приморана. Компетенти имају своје молбенице, са нужним сведоџбама а особито са сведоџбом да је испит из мађарског језика положио, снабдевене, до 15 августа 1892. црквено-школском одбору поднети. Првенс-тво имају они учитељи који се лично преставе црквено-школском одбору. Из седнице Вел. Средишког Црквено-Школског одбора, држане 12 јула 1892 год. Црквено-Школски Одбор.

Е. бр. 466. ех 892 К. 347.

СТЕЧАЈ.

108, 3—3

На иарохијско место у Нађфали овим се отвара стечај. Конкуренти имају своје добро инструјиране молбенице до 31. августа о. г. подписаној консисторији поднети. Из конс. седнице у Т е м и ш в а р у 16. (28.) јуна 1892. држане. Епархијска консисторија темишварска.

СТЕЧА Ј.

102, 3-3

На упражњено место пароха при св. Успенској цркви у Иригу са платом IV. разреда овим се стечај отвара. Који желе место то получити, имају своје ваљано устројене молбенице, ако су из стране епархије, путем своје надлежне консисторије, иначе путем надлежног протопресвитерата до конца Августа о. г. овамо поднети. Из седнице консисторијалне у Карловци 9. (21.) јула 1882 држане. Архидијецезална консисторија.

00. 1430. - ех 1892.

СТЕЧАЈ.

115, 3—3

Ради попуњења упразњених стипендијских места у заклади пок. Ђорђа пл. Сервијског III. разреда, појединце са 105 Фор. годишње стипендије отвара се стечај. Стипендију из ове закладе може получити сваки онај српске народности и православне вероисповести ученик, који се добро учи, иримерно влада, а сиромашног је стања, а навршио је 12 годину свога живота. Стипендисте III. разреда ове закладе могу се с временом, ако нужну клавиФикацију свеједнако имали буду, у више стипендијске разреде, т. ј. у II. са гоДишњом стипендијом од 157 ®ор. 50 нов., и I. разред са годишњом стинендијом од 210 Фор. промаћи, и имају у томе погледу првенство иред другима, који ту стипендију уживали нису. Молитељи имају своје крштеним писмом, школским сведочбама, сведочбом сиромаштва и лечничком сведочбом о томе, да су здрави, обложене молбенице саборском одбору у Карловцима до 19. (31.) августа т. г. поднети. У Карловцима 15. (27.) јула 1892. Председништво Саборског Одбора.

К. бр. 409 ех 892.

С Т Е Ч А Ј.

129, 2—3

На парох. место у Чоки, у протопре С витерату В. Кикиндском, овим се отвара стечај. Конкуренти имају своје добро инштруиране молбенице до 31. августа о. г. подписаној консисторији поднети. Из конс. седнице држане у Темишвару 14. (26. јулија) 1892 год. Епархијска консисторија Темишварска. ШКОЛСКА ОБЈАВА. Уписивање ученица у сриску вишу девојачку школу у Панчеву за идућу г школску 1892/93. годину почиње 1. септембра и траје до 4. септ. о. г. по нов. календару, а 5. септ. отпочињу предавања. , У ову школу примају се девојчице, које су навршиле 10-у годину живота свога а свршиле су четири разреда осн. народ. школе најмање са довољним успехом или које покажу на пријемном испиту успех, који одговора успеху из четири разреда основ. народ. школе. Ученице из V. и VI. разреда основ. народне школе могу бити иримљене у старије разреде ове школе, ако на пријемном испиту покажу бар довољан успех из прописаних предмета дотичних разреда. Ученице, које први пут у овај завод ступе, плаћају 1 Фор. уписнине а осим тога плаћа сва-