Srpski sion

Б р . 32.

„СРПСКИ СИОН."

С тр . 567.

СТЕЧАЈ.

133, 2—3

Пошто је оставком досадањег учитеља Бранка Чавића место на ерпекој вероисповедној школи овдашњој остало упражњено, то се на основу вис. решења славног епарх. школ. одборапод бр. Е. III. 0. 170 ех 1892, стечај отвара. Плата је 280 Фор. авр., 3 1 /а ЈУ т Р а ораће земље, на коју учитељ сам порезу плаћати има; 5 Фор. паушала, 5 ®ор. у име перовођства, 3 хвата тврдих дрва — из* којих се и школа грејати. има, — даље има слободан стан састојећи се из једне собе, кујне, шпајза, штале и лепе баште, — од погреба пак где позван буде добнја 50 нов. Дужностје учитсл.а осим предавања у свакидашњој и повторној школи још и појање у св. дркви и обучавање школ. младежи у појању. Првенство ће имати они, који су вични мађарском језику. Дан избора је одређен 29. авгтста (на Усековање). Желити је, да би молитељи истог дана при богослужењу лично присуетвовали. Из седнице цркв. школ. одбора држане у Торњи (чанадска градомеђа) 20. јула 1892. г. Амфилохије Михајловић, Алекеа Баић,

адм. пар. као улравитељ.

председник.

С Т Е Ч А Ј. 139 > 2 ~ 3 На учитељско место у Јабуци близу Вршца овим се расписује стечај. Плата је учитељска 300 ф ., нисарине б ф., слободан стан са две собе, кујном, комором, подрумом и шталом, два хвата дрва за учитеља и два хв. за школу, и баштом усађеном благородним воћем. Учитељу спада у дужност све школеком уредбом прописане дужности обављати. Рок је стечају 25. август о. г. Компетенти се имају пријавити школском одбору. У Јабуци 28. јула 1892. Мита Вишацки, председник. С Т Е Ч А Ј. 140 > 2 ~ 2 Овнм ее расписује стечај на новоотвореној срп. прав. вероисповедној основној школи у П ач и р у за I. и II. разред мешовите школе. На исто место тражи се учитељица са годишњом платом од 320 ®ор. а. вр. а за повторну школу 40 Фор. а. вр.; нуз то слободан стан и сламе за огрев колко потребно буде. Изабрана учитељица дужна је све, на основу школ. наставног плана одређене иредмете деци предавати. Рок избору је 23. август о. г. Из седнице школског одбора држане у П ач и р у 27. јула 1892. год. Школски одбор.

С Т Е Ч А Ј.

138, 2—3

На упражњено учитељичко место у Т о в аришеву (Бачка жупанија), отвара сестечај, уз годишњу плаћу од 360 Фор , три стотине и шесдесет Фор., слободан стан са лепом великом баштом и зимским огревом. Изабраној учитељици спадаће у дужност школском уредбом прописане нредмете предавати, иофторну школу држати и жепску децу у женском ручном раду обучавати. Осиособљене нека изволе своје добро снабдевене молбенице са сведоџбама најдуже до 29 августа — до Усековања о. г. овоместном школском одбору послати. Првенство имају оне, које су испит из мађарског језика положиле. Из седнице црквено-школског одбора у Т ов а р и ш е в у 5. јула 1892. год. Ненад Загорчић, Јоца Станојев, перовођа. председник. СТЕЧАЈ. "в, з-з ех 1892. Ради попуњења упразњених места у стипендијској заклади пок. Г авр е Адамовића овим се отвара стечај. Стипендија. из ове закладе износи годишње 300 Фор. за ученике средњих школа, а 400 Фор. за слушатеље академијских наука. Стипендију могу нолучити сиромашни ученици српске народности и православне вероисповести, који су доброг владања и добро се и нриљежно уче. Сродници Фундатора имају нрвенство. Питомци ове закладе могу своје науке само на отачаственим заводима у Угарској и Хрватској и Славонији слушати, а само с дозволом високе кр. уг. владе могу се и у иноземству учити. Молитељи имају евоје, крштеним писмом, школеком сведочбом, сведочбом сиромаштва и лечничком сведочбом о томе, да су здрави, обложене молбенице саборском одбору у Карловцима до 19. (31.) августа т. г. поднети. У Карловцима 15. (27.) јула 1892. Председништво Саборског Одбора.

СТЕЧАЈ.

123, 3—3

Ради нопуњења учитељског места на срн. правосл. основној школи у Ђ и р у овим се раснисује стечај. Годишња је плата у готовом новцу 80 ф. жита 20 кибли, 2 хвата дрва, 3 ланца ораће земље, на које и порез плаћа, слободан стан у најмљеној кући. Молбенице са иотребним документима нека се поднесу месном школ. одбору најдаље до 15. августа 1892 год.