Srpski sion

Б р . 35.

„СРНСКИ СИОН."

С тр . 627.

ГИМНАЗИЈСКА ОБЈАВА. 16. септембра о. г. по новом почеће се овде школа. Од .13 —16. септембра уписиваће се ученици, полагаће пријамне п поправне пспите. Првошколци доказаће крштеним писмом колико имају година, платиће уписнину и школарину сви без изнимке. По најновијој наредби натронатској плаћаће сваки ученик без разлике одмах при уцисивању 6 Фор. школарине; коме се иосле опрости, вратиће му се натраг; а толико опет у почетку II. семеетра. Уписнину 2 Фор. 10. новч. плаћају нови ученици. Који не плати уписнине и школарине, не ће се примити у школу. Школарине могу бити опроштени само доиста сиромашни и врло добри ученици, који немају ни једне оцене довољне, а похвалнога еу моралног владања. Молбенице са школском сведоџбом и сиромаштва. подносе се патронату преко директора до конца новембра. Првошколцима не оирашта се школарина за I. течај. ' одитслјИ или њихови заменици настаниће синове своје у договору са директором. У Карловцима, 30- августа 1892. Управа српске вел. гимназије у 160, 2—2 Срем. Карловцима.

Бр. 4415 из 1592

СТЕЧАТ.

РАСПИС ЛИЦИТАЦИЈЕ. На основу закл,учка ванредне главне скупштинске седнице држане у Д о л о в и дана 30. јуна 1891. и одобрењем сл. епархијског административног одбора вршачког од 23. јуна 1892. бр. Е. 331/322 II. 125. расписује се лицитација ради подизања НОВОГ ИКОНОСТАСА у новозиданој цркви у Долови, који се има извести од природног растовог дрвета а у внзантијском стилу, и по плану г. Драгутина Милутиновића, архитекте и проФесора велике школе у Београду но иредрачуњеној цени и то: каменорезачка радња . . . . ф . 190.дунђерска Ф . 260.столарска ф . 1850.вајарска, позлатарскаи бојадисање ф . 2700. Лицитација на мањак одржаће се у Долови дана 14. (26.) септембра 1892. у 9 часова пре иодне у школском здању. Вадијум је 10%. План и лицитациони услови могу се увидети један дан пре одржања лицитације код председника илина дан лицитације пред лицитационом | комисијом. Из седнице црквеног одбора држане у Долови 12. јула 1892. 150, з—з Председништво.

101, 2—2 Овим се расписује стечај на два забавиљска места на установљенпм велико-кикиндским дадиљиштима, која ће се 1. октобра т. г. отворити. Са овим забавиљским местима појединце скопчана је годишња плата у износу од 400 Фор., слободан стан и огрев. Од оних, које желе ово место получити, захтева се усмено н нисмено знање мађарског и српског језика, даље оспособљење на ком овоземаљском забавиљском заводу или пак учитељска диплома; ако бн дипломирана учитељица изабрана била, дужна је у току од године дана набавити оспособл.ење за забавиљу, јер иначе ће јој се место цутем новог стечаја са другом особом попунити. Позивају се дакле све у смислу горњих захтева оспособљене конкуренткиње, да молбенице своје упраљене на општинско поглаварство д о 15. септембра т. г. иоднесу, с тим ире, што се касније приспеле молбе неће у обзир узети. У Великој Кикинди, дана 8. августа 1892. године. Петар Јовановић, Риста Телечки е. р.

Бр. 88 ех 189-2.

СТЕЧАЈ.

143, 3—3

пр. бележник.

онштински начелник.

М. III. 0. Надваучитељска местау Старом Бечеју једно за дољно-нредградску, а друго за селишну школу од Фелдварске стране, отвара се стечај. Плата је 500 Фор., станагшна 150 Фор. дотле, док онштина не буде имала стан на расположењу; у име огрева 52 Ф ор. 50 н., за школску послугу 40 Фор., у име паушала 12 Фор. 60 н. и за новторну школу 50 Фор., ово у месту кад буде на реду, а на селишту сваке године. Дужности учитељске нрописане су уредбом и наредбама школским, Молиоци вал>а иоред прописане квалиФикације §-ом 58. школске уредбе, још да иоднесу и сведоџбу да су оспособл>ени за предавање мађарског језика у основним школама. Компетенти дужни су у молби јасно навести, на које се место траже, Молбе се ншљу председништву школ. одбора српске православне црквене општине. Рок стечају излази 11. (23.) септембра о. г. Из седнице школског одбора држане 29. јула (10. августа) 1892. у С т. Бечеју. Јован Чиплић, Мита Радановић, перовођа. потпредседник.