Srpski sion

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТ0Н01НЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ 1ИТР0П0ЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ. Ш ©В11ШГ ®ж§ад в . В ласник : СРПСКИ ПАТРИЈАРХ ГЕОРГИЈЕ. - У редници : СЕРГИЈЕ ШАКРАК-НИНИЋ и САВА ПЕТРОВИЋ. —0] У НОВОМ САДУ 22. НОВЕМБРА 1892.

Р1ИИЈ1ШШ ©МВМк

Пре својих деветнаест стотина година стајаху два човека један према другоме, у којима се две големе противности онога доба — две големе противности свију времена — најбоље истакоше, тако близу примакоше, као никада дотле — Христос и Пилат; светлост према тами, истина према лажи, правда према неправди, нада према очајању. Пилат га заклиње, да нризна, ко је и шта је. А Христос одговара: „Ја дођох на свет, да сведочим истину." Тада се окрене Пилат ; што сумњајући, што нитајући вели: ДПта је истина?" 1 ) Римскп судија очаја о истини. Јемачно је и сам, као многи и многи у његово доба, окренуо леђа Фантастичним, митским створовима; али ни ФилосоФСке системе, које се вечито међу се прерицаху и једна другу побијаху, не могаху никако да га задовоље. Можда још не беше душа његова у] ) Јов. 18, 38.

мрла за нешто више и узвишепије; за то и јест сетан, невесео; реч „истина" подсећа га на оне дане, кад је. још тежио за њом, још се падао, да је истина досуђена смртнима. Али сада се више не нада. 2 ) Кад му врло образовани органи и учитељи јелинске ФилосоФије не могаху иружити никакова вишега познања, како да оно изиде пред њега у слици једнога Галилејца, у руху злочиначком ?! За то и одговара с горком иронијом, из које нровирује унутарња неутешеност: истина! шта је истина? Зар није све кланња, обмана, сан? Од онога вечито наметовапа дана сто2 ) .Уеп п1ћИ, ошша ухс^а, говори Сцшшјонов пријатељ, иесник ЈГ у н; и л и ј е , имајући на уму бог.ове. Гга^теп1;. ех. 8а1. 1Љ. 20. Не само песници као он Вергили| је, Овидије и Хорације, него и државници, каоЦезар и Катон, слагахусе у том, да је смрћу свему крај. баПив!;. СаШт. 51 8е^^. Веру у богове уздрмао је још одавна Лукрециј е, а за философију каже Ц и ц е р о н, да пружа само веројетности. (јиаез!. Ти8си1ап. I. 9 : Ео8, фи рћНоворМае с1ап! орегат, поп агћИгап <1ео8 е88е. (Философи мисле, да нема богова.)