Srpski sion

„СР11СКМ СИОН."

су с преноруком министарству богочасти и јавне наставе. — Осим тога донесена су решења у брачним парницама и једна брачна пресуда, којом се брак у креиости одржава. — Еиарх административни одбор темишварски држао је своју редовну седницу 26. маја о. г у којој су ова решења донесена: Уступиће се из овоепарх. Фонда цркв. општини мехалској приходи залишних парох. сесија мехалских у износу 1038 Фор. 80 нов. ради исплате своте од 23.134 Фор , која је у деобној парници мехалских Срба и Романа, пресудом кр. курије мехалским Романима досуђена. — Није одобрена лицитација у погледу издавања нод закуи 818 јушара земље манасшира Бездина, по којој је та земља остала на најбољем нудиоцу, Михајилу Беренцу, за годишњу закуинину од 10.650 Фор. поред данка у натуралијама и то на свако са житом усејано јутро по мецу и по жита, а на свако са пролетњом раном усејано јутро по две меце пролетн.е ране; а није одобреиа с тога, што Михајило Беренц, који имаједну кућу и две сесије зем.Ђе, од које је иекретнине половина на његову жену укњижена, не даје довољно гара.нције; те је с тога усвојена накнадна понуда ЈосиФа Фрајбергера, који са својим великим имањем довољно гаранције пружа, а обвезује се, да ће за упитну земљу годишње такође 10.650 ®ор. плаћати поред издавања натуралија, ос.им чега се обвезује, да ће нову економну зграду о свом трошку без накнаде иодићи. — Дозво.љено је цркв. оиштини малобечкеречкој, да тороњ на својој св. цркви оправити може, пошто је исказала, да има потребне готовине. — Ради ликвидације рачуна цркв. општине парачке за год. 1891. и 1892. изаслат је Ђура Ђуровић, овоепарх. ревизор рачуна — Дозвољено је цркв. општини в. кикиндској, да из уштеђене готовине цркв. благајне 20.000 Фор. одвоји и као фонд за зидање нове цркве одељено рукује; но позвата је уједно, да, пре него што ће расписати стечај за план, одбору овом искаже изворе, из којих ће остале трошкове око зидања подмирити. — Пошто цркв онштина срп ст. мартонска није навела узроке, због којих је целу скупштину бирала, која има по наредби саб. одбора од 1884. год. бр. СО. 886. иерманентно постојати и само се уполовини сваке друге годиие обнављати, то је иозвана на овоодносни извештај. — На пријаву иредседника цркв. општине каначке, да због неких немирњака скупштинску седннцу не може да одржи, позван

јеЉубомир Панић, прота в. бечкеречки, да скунга. седницу у Канаку сазове, у истој присуствује и ред одржи. — Изаслат је Јован Новаковић, админ. протопресв. арадског, да цркв. онштину у Торњи организује. — Није дозвољено цркв. општини срп. кларијској, да своја 3 ланца земље са три ланца земље Јована Рајтера иромени. — Позвана је цркв. општина сочанска, да грунтовни извод сврху куће, коју за парох. дом купити жели, одбору овом поднесе, а донде је одобрење купа у одвису одржано — Од црквених ошптина на прегледање поднесени рачуни издати су епарх, ревизору, а од овога већ црегледани цркв. рачуни повраћени су дотичним цркв. општинама П. М. ДРАЖВЕНИ ОГЛАС. На основу скупштинског закључа од 12. јула 1892, српска црквена општина Доловска, а услед одобрења славног епарх. админ. одбора.у Вршцу од 25. августа (6. сеитембра) 1892. бр. Е. 1113—II —123, расписује дражбу т на мањак* ради набављања четир нова звона на новозиданој цркви. Предрачун је 2000 Фор., и два стара звона, која би се у промену дала. Лицитација држаће се у недељу 4. (16.) јула 1893. у 2 сата по нодне у гаколској дворани 1-ог разреда у долини. Сваки лицитант дужан је 10% од горе стављене своте пре дражбе у име сигурности иредседнику у руке иоложити. Општина задржава себи право поверења према иодузимачу. Исплату црима подузимач одма после предаје звона, ако ликвидациона комисија изјави да су звона милозвучна и хармонична — а кауцију после 6 месеци, ношто се оиштина увери да звона нису прснута. Примају се и писмени о®ерти, ако исти пре отпочете лицитације предани и са 10% вадијума снабдевени буду. У Долови 5. (17.) јуна 1892. 72, 2 —з Председншптво.

Ради иривременог попуњења упразњеног места конзисторијеког бележника ове епархије овим се расписује стечај Молиоци имају своје сведоџбама о њиховој способности ноткрепљене молбенице до 30. јуна о. г. по ст. кал. нотписаноме поднети. I) р 1?! а ц 21. маја (5. јуна) 1893. '<Т , 'У^**' ' ' Нектарије с. р. Епископ.