Srpski sion

С тр . 514.

„СРПСКИ СИОН."

В р . 32.

бр- -мј ОГЛАС. 130 3-3 Уписивање ученика за шк. годину 189 8 / 4 на овдашњој ерп. вел. гимназији почиње 1. еептембра по р. кал. У I. разред примају се ученици па оенову сведоџбе од IV. разреда основне гаколе, или на основу пријамног исгшта; у остале разреде на основу сведоџбе од претходног тшжег разреда. Сви ученици без разлике плаћају но 2 ф. унисне таксе, по 1 ф . на библиотску, по 3 ф. за „8аш<;аб" и по 70 н. на друге пристојбе. То се илаћа при уписивању и од тога се нико не опрашта. Школарину илаћа сваки ученик по 15 ф. на годину. Од плаћања школарине могу бити опроштени они, који докажу сведОџбом школском, да се добро владају и да у иаукама добро успевају, и сведоџбом сиромаштва, да су сиромашни. 31. аугуста држаће се поновни испити. По закључку проФесорске копФеренције од 18. новембра 1884. бр. 4б. и одобрењу тога закључка. од стране всл. Патроната ове гимиазије од 10. (22.) децембра 1884. бр. 139/140 губе право па понављање испита опи ученици, који на гореозначени термин не дођу, да ионове иснит. У Новом Саду 26. јулија 1893. Управа срп. вел. гимназије.

СТЕЧАЈ. 135 2 - 3 На ново установљеном српском вероисповедиом забавишту, расиисује се етечај на место забавиље. Плата је 300 ф . а вр., слободаи етан и огрев. Забавиља мора бити Српкиња православне вере, и ако већ испит за забавиљу имала неби, дужна ће бити исти за две годнне положити. Изабрапа забавпља имаће по потреби и своју помагачицу. Рок стечају траје до 28. августа (9. септ.) 1893 год. Из седнице гак. одбора, држане у Турији 23. јула 1893. Јован П. Петровић, Богољуб Јојкић, поровођа шк. одбора. председнив шгс. одбора. Е Д И К Т. 133 2 ~ 3 Усљед бракоразводне молбе Младена Радонића из Јаска против отсутне супруге му Милеве овамо подџесене — настојећим се иозива речена Милева, да у року од 6 месеци, рачунајући од првог увршења едикта овог у новине, консисторији овој или сама лично предстане, или место пребивања свога обзнани, пошто ће иначе против ње поведена бракоразводна парница и без ње окончати се. Из ееднице Архид. Консисторије у Еарловци 6. (18). јула 1893 држане. Архидијецезална Консисторија.

С Т Е Ч А Ј. 127 3 3 Овим се отвара стечај на упражњено учитељско место II. и Ш. разреда српске народне вероисповедне школе у Митровици. Плата је 500 ф . годишње; станарина. 120 ф. н 6 хвати дрва. Изабраном учитељу спада у дужност све законом пропиеане предмете у гаколи предавати; недељом и празником са учеиицима каталог држати; са старијим разредима у цркви појати; ученике у црквеном појању обучавати и повторну школу обдржавати. Школски одбор може дотичном учптељу по потреби и други који разред новерити. Рок стечају истиче од данас за 6 педел>а. У Мџтровици 28. јуна 1893. Иредседнвк школског одбора и управитељ: Др. Блада Чобанић. Перовођа: Влада Марковић. Е ДИ КТ. ПиЗ- 8 Усљед бракоразводпе молбе Јулке Томашеш||| из Ердевика против отсутног јој суируга Алексе Томашевића овамо поднееене — настојећим се позива речени Алекеа, да у року од 6 месеци, рачунајући од првог увршћења едикта овог у новине, Консисторији овој или сам личпо иредстане или место нребивања свог обзпа.пп, погато ће иначе иротив њега поведена бракоразводна парница и без њега окончати се. Из седнице Архид. Консиоторије у Карловци 6. (18.) јула 1893 држане. Архидијецезална Консисторија. 136 2 —3 Српским гимназистама! Кадар сам збринути се за 10 ђака за бесплатан ручак и вечеру у овдагањим најнрвим хотелима, за годииу 189 3 / 4 , који би иолазили овђе у Фијуми било хрватску или мађарску гимназиј у. Првенство ће имати сипови горњо-карловачке Дијецезе. Ово мјесто може получитп иоиај, који какву малу стипендију ужива. Ко жели иолучити ово мјеето, нужно је да мени погаље ове доказе: 1. Да је Србин правоелавне вјере; 2. Овјеровљен по тамошњем нароху препис свједоџбе и владања; 3. Да је ревно у цркву полазио и знаде по негато пјепија црковног; 4. Да је здрав. Молбенице на мене слати до 20. авг. о. г. но римском. На Ријеци (Фчјуми) дне 24. јулија 1893. Пеко Милошев.