Srpski sion

Бр. 15.

С тр . 239.

Камилавке. 85 0-20 За г. г. мирско свештенство, а по одлуци и благослову српскогсветог синода од 21. октобра 1893. год. од отворено плаве чоје и кадиФе, израђујемо и то: од најФиније чоје и кадиФе. Молимо г. г. нротојереје и свештенике да нам се с поруџбином обраћају. Земун, 16. Фебруара 1894. год. С поштовањем Битомир Марковић и Павловић, кројачи цркв. и свештен. одела и кројачи црк«. утварм.

За г. г. свештенике нрепоручујем врло ФИНИХ II добрих ШЕШИРА И ЂЕЛЕПУША еопетвеног фабриката, са разним најсолиднијим ценама, брзом и тачном иослугом. Поруке са стране такођер обављам и шаљем с платом у наточ (Касћпаћте). Молсћи за многобројну посету С тгоштовањем Петар Маркуш, шеширџија пређе А. Јекић и Маркуш у кући госи. НиколиНа бр. 10. на главној пијаци 41 з—з у Новом Саду. К. 207/160 ех 1894. С Т Е Ч А Ј. 46 ! - 3 Расписује се стечај на парохијско место IV. разреда у Сурчину. Комиетенти имају своје вал^ано устројене молбенице до 1. (13.) маја о. г. доле потнисаној консисторији путем својим поднети. Из седпице Архид. Консисторије држане 22. марта (3. априла) 1894 год. Архидијецезалпа Консисторија. ^С Т Е Ч XX 44™2=Г 11а упражњено место срп. вер. забавиље у Еумани, овим се по ново стечај рас.писује. Плата забавиље је: 360 ®ор. са петогодишњим доплатцима, у име стана и огрева 99 Фор. све донде док општина ие буде у стању стан у нарави дати. Рок стечају траје до 14. (26.) априла о. г. У Кумани (Банат) 15. марта 1894. год. Школски Одбор. К 0 Н К У Р С. 45 2 3 Ради нопуњења парохије Рац-Титошке отвара се овим тго ново конкурс. Проситељи имају своје инштруиране молбенице за четири недеље дана од првог увршћења овога конкурса у „ Српски Сион" Консисторијуму Епархије Будимске ноднети. Из Седнице Консисторијума Епархије Будимске у Сентандреји 27. јануара 1894 држане. Консисторија будимске епархије.

С Т Е Ч А Ј. 2-2 Усљед одписа високог кр. домобранског министарства 12334/Х1У 1894 бр. из добр. грађанске и војничке закладе блажп. Јована и Терезије Остоић рођ. Зозук, ради получења једног закладног стимендијског места почетком идуће 1894/5 школске године, у војничкој академији бечког новог места (МШШг-Ака^еппе 111 Шепег Кеи^шсИ), у бечкој техничкој академији (1ес1|П18сће МЈШаг-Ака(1епие 111 Шеп) и у речкој мрнарској академији (Маппе-Акас1ет1е 211 Мтпе) овим се расписује стечај. Проситељи дужни су у молбеницама означити, да у коју војничку академију мисле стунити за редовног слушаоца. Од стране дотичних власти истављеном сведочбом засведочити, да су им родитељи АустроУгарске државе грађани. Правилом прописане године и то за оне који желе у I разред војничке академије стуиити да 20-ту годину нису прешли, а који желе у I разред речке мрнарске академије примљени бити, да су 14 година навршили а 16 нису прешли, које године дужни су крштеним писмом засведочити. Стање здравља и развитак тела засведочити се има са сведочбом истављеном од ц. и кр. војничког или домобраиског лекара, у којој сведочби има се и то доказати, да ли су накаламљене богиње, да ли је добар вид, висина тела и ширина прсију са бројевима треба да је тачно означена. Који желе ступити у I разред војничке академије дужни су ирикључити сведочбу, да су свршили више реалне или гимназијалне школе, а који мисле у I разред речке мрнарске академије ступити, дужни су засведочити, да су са потпуно добрим успехом дољне разреде реалне или гимназије свршили. Родитељи или старател.и дужни су изјавити, да ће издатке око школских иотреба, као и путне трошкове из свога нодмиривати. Званичном сведочбом засведочити својс владање. ПроситеЛ )И ће морати у септембру месецу пријемни испит ноложити, и од успеха ће зависити да ли се примају за питомце. У смислу основног писма војничке закладе стипендију ову, — која годишње 800 ф . износи, норед прописаних захтева могу искати и получити само Срби иравославне вероисповести, а првенство имају, у првом реду суботички сродиици са Фундаторима, у другом реду сродници ван Суботице, у трећем реду суботички синови, а напослетку Срби иравославне вероисновести ма из ког краја аустро-угарске моиархије. Сродство са завештатељима треба са нравоваљаном сведочбом засведочити. Који желе ово стинендијско место иолучити, нека своје са наведеним сведочбама добро снабдевене молбенице најдуже до 18. (30.) априла текуће