Srpski sion

НЕДЕЉНИ ЛИСТ 3А ДРКВЕНО - ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОШНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ МИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ. СА ВЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА.

власник: Њ. Светоет Српеки Пат^ијарх Георгије.

• уреддиди: Протојереј Јован Јеремић и Сава Петровић.

У Новом Саду у недељу 25. септембра 1894.

РАДИ ЗНАЊА Наредба кр. хрв. слав. далм. земаљске владе, од 3. (15.) децембра 1893. бр. 8940, којом се одређује једноличан поступак са сектом назарена и бантиста у краљевинама Хрватској и Славонији* схваћа се, тумачи и извршује иа разне начине. Неки управни органи ју просто не разуму, те извршују наопачке. Разнолико схваћање и тумачење те владине наредбе, које потиче из нсуасноће и непотпуности њезине, дало је повода и нашој Архидијецезалној пречасној Конзисторији, да се обрати кр. земаљској влади са представком** ради потребног разјашњења и надоиуњења те наредбе. Кр. земаљска влада, до данас, није решила ту представку. Но надамо се, да ће то учинити што пре, јер то неодложно захтева неизвесност, у којој се налазе Како црквени, тако и управни органи, а која је неизвесност на штету не само * Види бр. 6. „Срп. Сиона" о. г. ** Види бр, '21. „Срп. Сиона" о. г.

И РАВНАЊА. законом признатих вероисповести, него и управне једнообразности; а на штету и верскога мира у земљи. Из саме наредбе владине не сазнаје се наиме: 1. Ко се има сматрати сљедбеником односних секата; и на који начин и кад нетко таковим цостаје? 2. Који су верозаконски чини, на извршавање којих се ти сљедбеници не смеју присиљавати? 3. Да ли се брачни савези тих сљедбеника, кад су већ нелегални, имају сматрати као и конкубинати, те као такови, према постојећим законима и наредбама, и развргавати? 4. Какву би цељ имало одређење о унисима рођених и преминулих, о којима говоре §.§ 7и 8 владине наредбе, кад се ови не би имали ни крстити нити но црквеним обредима сарањивати, те кад се ти уписи — ради тога баш — не би ни могли у црквене матице унашати? 5. Да ли се деца родитеља назарена, као