Srpski sion

С тр . 624.

„СРПСКИ СИОН."

бр. 39.

Молбенице ваља упутити на председништво црквено-школске српске нравославне ошитине у Вођапи (и. р. Уа]8гка, Васз-Вос1го§'ћ те§уе). Рок је овом поновљеном стечају до 10. (22.) октобра о. г. Председништво. С Т Е Ч А Ј 162 1-1 На уиражњено место учитеља I. и П. разреда у Дероња отвара се стечај. Годишња је плата учитељу 300 ф . у готовом новцу, 6 катастралних јутара ораће земље на једном месту, и то јутро од 1600Ц; осим тога слободан и врло леи стан, од 3 собе, кухиње, шпајза за смок, коморе, подрума, шупе, штале и баште у школском здању за поврће. На ово место учитељско могу компетовати само они, који су учитељску школу у Сомбору свршили и иснит из мађарског језика положили. Изабрани учитељ биће дужан све школском уредбом прописане дужности вршити, у цркви леву певницу држати и децу у црквеном пјенију обучавати. Рок стечају траје до 29. септембра по српском о. г. када ће се и избор обавити; а мило ће нам бити, ако се који и лично пре избора нриј ави. Молбенице имају дотични компетенти месном школ. одбору до горњег рока поднети. Последња пошта Но(18а§'11 (В. В. т.) У Дероња, 16. септембра 1894. г. Месни школски одбор. Ас1 бр. К. 542/436 ех 1894. 157 3—3 Е Д И К Т. Услед бракоразводне молбе Тодора Ђабипа из Маркушице против суируге му Катарине рођ. ТеодоровиЛ сада непознатог боравишта, нозива се овим речена Катарина, да у року од 6 месеци, рачунајући од нрвог уврштења едикта овог у новине, консисторији овој или сама лично предстане, или место садањег пребивања свога пријави, пошто ће се иначе нротив ње поведена бракоразводна нарница и без ње окончати. Из седпице Архидијецезалне Консисторије држане у Карловци 23. августа (4. сеитембра) 1894. год. Архидијецезална Консисторија. С Т Е Ч А Ј. 159 2-3 Расписује се стечај на једно стипендијско место из закладе покојног Је®те Михајловића

Јанковог. Стииендија састоји се из годишње 300 ф . ав. вр. коју своту питомац полгодишње у наточ ирима. Проситељи стипендије имају своје молбенице подкрепити: 1. Сведоџбом, да су православне вере, од срп. нравославних родитеља у Сомбору рођени или да су им родитељи најмање 10 година стално у Сомбору живили. 2. Сведоџбом о примерном владању. 3. Сведоџбом о положеном исииту зрелости. 4. Сведоџбом да су телесно потпуно здрави. 5. Сведоџбом о сиромашном стању. Рок стечају траје до 20. октобра т. г. по нашем календару. Молбенице се имају до одређеног рока подписаним поднети. У Сомбору, 11. септембра 1894. Љубомир Купусаревић окр. протоиреозитер сомбореки и председник управ. одбора вакладе ЈеФ. Мих. Јанковог. Бр. 38 ех 1894. Шк. 0. 161 2—3 С Т Е Ч А Ј. На сомборској сриској вероисиоведној средсредњој мушкој школи, овим се стечај ради сталног попуњења једног учитељског места раснисује. Од комнетената се тражи, да у сваком иогледу имају законом нрописану квалиФикацију. Са овим местом скопчана је годишња плата од 620 Фор. а. вр. и 80 ®ор. у име станарине, по са том примедбом, да ће сваки изабрани учитељ до закључно септембра месеца 1895. године само иоловину од горње плате т. ј. 350 ф . уживати за то, што ће се -ирва половина у смислу наредбе В. Ц. Н Ш. Савета Ас1 273 ех 1893. 44 ех 1894. и § а 1. зак. чл. XXXVI. ех 1893. државног закона удовици нреминулог учитеља издавати. Изабраном учитељу је дужност све ироиисане предмете у школи нредавати, децу у цркву водити и њих тамо надзиравати, као и по потреби у цркви ири ев. богослужењу појати. Рок сгечају излази од нрвог дана уврштења у званичном листу ^Српском Сиону" па за шест недеља. Ваљано инструиране молбенице вал,а упутити овом Шк. Одбору. Из седнице м. Школског Одбора, држане у Сомбору 8. (20.) септембра 1894. год. Жарко Ј. Поповић, перовођа. Никола Г Б. Вукићевић, председник.

„Српски Сион" излази оваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговнну на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране земље : на годину 5 фор. Из Србије ирима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Српској Манастирској Штампарији а остали рукописи уредништву „Српоког Сиона" у Нови Сад. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не примају. — Рукописи се не враћају. Издање и штампа: Српске Манастирске Штамнарије у Новом Саду.