Srpski sion

НЕДЕЈШ ЛИСТ 31 ДРКВЕНО - ИРОСВЕТНБ И АВТОНОШНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЈ1АВНЕ МИТРОПОЈШЈЕ КАРЈ10ВАЧКЕ. СА ВЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА власшк: * угеднлци: Њ. Светоет Српеки Патријарх Георгије. Протојереј Јован Јеремић и Сава Петровић. ГПТПТПТПI■ I■ ■ 11»■ I I.■ I■ 11■ ■ «Т".1ТП...I......ч11■... У Новом Саду у недељу 20. новембра 1894.

ПРИЈАТЕЉИМА СВЕШТЕНИЧКОГ ПОДМЛАДКА.

У прошлогодишљем извјештају о православном српском богословском училишту карловачком напоменула је управа тог училишта, да би нужно било учипити нешто за сиромашније слушаоце блогословије и паћи начина, како би им се дала нужна номоћ, особито када оболе. Уједпо се иста управа обратила Његовој Светости, Преузвишеном Госнодину Патријарху Георгију за дозволу, да међу слупроцима може осповати друпггво за потпору сиромашних и болесних слушалаца богословије. Његова Светост позвада је иа то управу, да јој ноднесе нацрт правила, и иста су 10. (22.) новембра о г. од Његове Светости одобрена, као „Правила друштва светога Јована милостивог, за потпору сиромашних и болесних слушалаца православног српског богословског училишта у Карловцима".

Садржај тих правила кратак је. Слушаоци богословије, који до сада нијесу имали никаквих такса за угшсивање, плаћаће од сада нри упису сваке године 2 ч>ор. и тијем постају члановима друштва св. Јована милостивог. Имутком друштвеним рукује ректор богосл. училишта, у споразуму са збором проФесорским, а под надзором митроиолита-патријарха српског. Друштво нема вањских члапова, но рекшор Ке шрилшши мрилоге добротвора друшшва св. Јована милосшивог, који Шду сшцзали управи богословског училгшша у корисш друштва, од тјединих милосрдних прилагача. Приходи друштва употребљавају се: а) на исплату апотекарских рачуна за лијекове, који устребају сиромашцим слушаоцима, б) на припомоћи сиромашним слушаоцима, када им у вријеме болести или опорављања