Srpski sion

С тр . 752.

Б р . 47.

С Т Е Ч А Ј. "7 з-з Овим се отвара стечај за учитељицу на шесторазредној женској вероисноведној школи у Турској Кањижи. Плата је у готовом новцу 350 Фор. а. вр. и 50 ч>ор. а. вр. у име стана, — све дотле док стан у нарави добила неби. Изабрана учитељица дужна је на основу закона одређене иредмете деци предавати као и ручгш рад, и с децом св. богослужеље похађати. Осиособљене учитељице, које желе ово место заузети, имају своје молбенице са нужним сведочбама снабдевене до 11. (23.) децембра о. г. овоместном школ. одбору ноднети, — пошто ће се тог истог дана и избор обавити. Изабрана учитељица дужна ће бити своје звање 1-вог јануара 1895 год. наступити, — од ког ће дана и нлату почети уживати. У Турској Кањижи, 1. (13.) новембра 1894 г. Ђура Нинчић Паја Димитријевић перовођа и учитељ. председник. А4 бр Е. 604,/зап. ех 1894. С Т Е Ч А Ј. 183 1 -3 У свези са овдашњим стечајем од 30. септембра 1894. бр. К. 667/468. ех 1894. расписаним ради попуњења новоустановљеног места вероучитеља у кр. гимназији, реалци, учитељској школи и вишој трговачкој школи у Осеку — са беривима установљеним за учитеље средњИх училишта у Хрватској и Славонији — позивају се овим сви они, који су на то место компетовали, исто тако и они, који би на исто место компетовати желили или вољни били стећи квалиФикацију за вршење катихетске службе у средњим заводима, да се најдаље до 15. (27.) децембра о. г. овој консисторији ради полагања катихетског исиита писмено пријаве и таксу од 15 Форината припоииву — а 20. децембра о. г. (по старом календару) у 8 сахата до подне у писарници управе овдашњег правосл. богословског унилшнта, испитној комисији предстану, пред којом ће тога и следећег дана држати се писмени и усмени испит из православног катихизиса, библичпих повести старог и новог завета, литургике, догматике, моралке, историје цркве, тумачења евангелија и катихетике. Из седнице архидијецезалне консисторије, држапе у Карловци 11. (23.) новембра 1894. Архидијецезална консисторија.

К. 811/579. ех 1894. С Т Е Ч А Ј. 184 1-3 Ради попуњења унражњеног катихетског места на нижим пучким школама у Руми овим се раеписује стечај. Са, овим местом скопчана је плата од 400 Фор., местни донлата од 100 ф . на годииу и станарина од 100 Фор. са правом на петогодишњи доплатак. Компетенти имају своје ваљано устројене молбенице нутем својих претпостављених власти поднети овој консисторији најдал^е до 6. (18.) децембра 1894. год. Из седнице архид. консисторије, држане у Карловци 11. (23.) новембра 1894. год. Архидијецезална консисторија. С Т Е Ч А Ј. 187 1-3 На овдашњој српској вероисповедној основној У1-разредној женској школи, остало је оставком упражњено место за учитељицу, на које се овим стечај расписује. Плата учитељице је у готовом новцу 360 ф., 2^4 ланца ораће земље, на коју учитељица све законом прописане прирезе плаћа, стан у натури састојећи се из 2 собе, кујне и коморе. Изабрана учитељица дужна ће бити, све законом прописане предмете у свакидањој школи иредавати, повторну школу држати, женски ручни рад предавати, и с' децом редовно цркву ири сваком богослужењу полазити. Првенство имају оне кандидаткиње, које су и из мађарског језика иснит положиле. Рок стечаја истиче 27. децембра о. г., којег дана ће се и избор обавити. Из седнице месног школ. одбора срп. иравославне црквене општине Срп. Итебејске, држане у Срп. Итебеју 10. (22.) новембра 1894 г. Председништво месног шк. одбора. О Г Л А С. I 88 !- 3 Српска звоноливница Ђорђа пл. Ђоте Синова у Вршцу узима себи част до знања свима славним срп. цркв. општинама ставити, да ће своју већ од 200 годииа постојећу радњу (звоноливницу) од нове године 1895. проширити и увеличати тако, да ће се свака наруџбина звона у најкраћем току времена моћи извршити. С' особитим поштовањем Ђорђа нл Боте Синови звоноливцк.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Восну и Херцеговину на годину 4 фор., на по годпне 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране земље : на годину Б фор. Из Србије прима цретплату књижара 15. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Српској Манастирској Штампарији а остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Нови Сад, За огласе, објаве н стечајеве плаћа се 6 новч. од једиог реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не нримају. — Рукописи се не враћају Издање и штампа: Српске Манастирске Штамцарије у Новом Саду,