Srpski sion

В р. 21.

ворима наиисао Жван М. ПоповиИ учител>. (Прештамнано из „Српског Сиона") Цена 15 н. 4 ) Догматичко Богословије првм део превео и гдегде донунио нротосинђел МитроФан Шевић. Цена 2 ®ор. 5.) Породица и релиђија. ГГроиовед ода Августина од МонтеФелтра. С талијанског нревео Јереј Плија ШумановиЛ. (Прештампано из „Срп.

ОГА Бр. 5/896. тк. одбор. 72 2—3 СТЕЧА Ј. Овим се раснисује стечај на упражљено досад привр. поставл.ено учитељско место у Срп. Кларији на I. и II. р. срп. мушке вероисповедне основне школе. Учитељска нлата састоји се: у готовом новцу 400 Фор. (или 800 круна). Р/г хв. тврдих дрва, сламе пак по потреби. Стан од две собе, кујне, јеловника, подрума, башта за кујну. Изабраном учитељу снада у дужност школ. уредбом пропис.ане нредмете предавати у светој цркви за левом певницом појати, школску децу у цркв. нојању обучавати. Комиетовати могу само Срби ирав. вере, који су у Сомбору Ј )сиособљени, и који су потпуно вични мађ. језику, и појашу. Новоизабрапи учитељ наступиће своје звање 1 /IX 110. СТ. 0. г. Учитељ ће нлату месечно у нанред приматп. Рок стечаја је о св. Илији, када ће се и избор обавити. Који се лично иредетави, има првенство. IIн седнице школског одбора, држане у Срп. Кларији (п. р. 2бош1»о1уа) 23. априла 1695. год. Срн. прав. цркв. општина. А(1. К. <148 ех 1895. "3 2—3 С Т Е Ч А Ј. На упражњено место •иротопрезвитератског катлана у Н. Саду са годишњом платом од 550 Фор : која се из благајнице срп. правосл. црквене онћине новосадске прима, и са уживањем ноловине пгголе за оне дужности, које сам капелан обавп — овим се оствара стечај Комиетенти имају своје добро и инструисане молбенице до 15/27 јуна о. г. потписаној кон систорији иодлети. У Новом Саду 10/28. маја 1865. Консисторија Енархије Бачке. Бр. 19 ех 1895. Шк. Од. 74 2 -3 1 С Т Е Ч А Ј На сомборској српској вероисповедној салашкој школи Жарковци, овим се стечај радн сталног попуњења раснисује.

Сиона"). Цена 10 н. 6 ) Песме за децу намењене особито учењу но забавиштима и основаним школама. Од Ив. М. Поповића. Цена 20 н. 7.) ХоЋе ли бити од користи? или истина против неистине о народно-црнвеним фондовима. Пре штампано из „Срнеког Сиона" за г. 1895. Цена 25 нов.

АСИ. Од компетената се тражи, да у сваком погледу имају законом прописану квалиФикацију. Са овим местом скопчана је годишња плата од 100 Фор. а у вр. стан и башта, но с том примедбом, да ће изабрани учитељ, односно учитељица, у уживање своје потпуне плате ступити тек нрвога Октобра, пошто ће се половина сентембарске нлате, у смислу пзданих наредабајош издати удовици иреминулог тамошњег учитеља. Рок стечају излази од ирвога дана уврштења у званичном листу „Српском Сиону" па за шест недеља. Ваљано инструиране молбенице вал.а упутити овом шк. одбору. Из седнице м. шк. одбора, држане у Сомбору 12 (24Л маја 1895. год. II. г Ја Вур:ићевић, председник. А<1 К. 246/105 ех. 1895. 7(> 2-3 Е Д И К Т. Услед бракоразводне молбе Ане Жужане Шлајм рођ. Хорват из Вудимпепгге, против супруга јој Лазара (Фрање) Шлајма сада непозната боравишта — позива се овим речени Лазар (Фрања), да у року од 60. дана рачунајући од првог уврштења едикта овог у новине, потписаној кон зисторији или • сам лично предстане, или место садањег нребивања свога пријави, иошто ће се иначе против њега поведена бракоразводна парница н без н.ега окончатп. Из седнице епархијске конзисторије будимске држане у Сентандрији дне 27. аирила (9. маја) 1895. Енарх. конзисторија. будимска. С Т Е Ч А Ј. ™ 2 - ;! У каначкој срнско вероисноведној мешовитој школи има се стално попуннти учитељско место. Плата је годишња: 1.) 300 Фор. које учитељ у месечним ратама ирима; 2.) 4 ланца ораће земље, на коју учител. порез плаћа и једпа башћа од 600 □ хвати изван села; 3.) 2 хвата тврдих дрва и сламе колико је школи нотребно. За пероводство добија учитељ 15 Фор. и за