Srpski sion

,СРПСКИ СИОН. 1 - В Р . 21.

Стр. 360

најеавесније предавати, у св. цркви аа десном цевницом појати, школску децу нојању обучавати, при парастосима безплатно појати при литијама и другим црквеним свечаностима присутан бити, ако буде прп укопу позван, има паграду од 50 пов. односно 1 Фор. Компетовати могу само Срби правоел. вере, који су у Сомбору за учитеље најаање с добрим успехом оспособљени, а имају примерно владање, даље да су добри у мађ. језику; изабранп учитељ мора добар певац бити. Новоизабрани учитељ наступа евоје звање 1. септембра о. г. Рок стечаја је о св. Илији, ког дана ће са и избор обавити, приметити је да се личне пријава узима у обзир и тај ће првенство имати. Из седнице школског одбора дрзкане у ср. Кларији (п. р. 28отћо1уа Тогопг. га.) 14. маја 1895 год. Школски одбор.

С Т Е Ч А Ј. 81 1—з На једно упражњено учитељско место српске вероисповедпе школе земунске у горњем граду овим се расписује стечај. Плата је учптељу годишње 500 Фор. п 100 Фор. бтанарине. Учител> је дужан школском уредбом прописане предмете у горњо-градској школи предавати, а у једној од дол>но градскп цркава појати. Компетенти нека се обрате својим добро снабдевеним молбеницама у року од шест неделЈа рачунајућп од нрвог увршћења овог стечаја, подписаном школском одбору. Из седнице школског одбора држане. У Земуну, 17. (29.) маја 1895. Перовођа: Председпик: Тоша Марковић. Панта Барјактаровић. 0 Г Л А С. 79 2—2 Рок раснисаном стечају на учитељско место овим се нродужује од 12. (25.) јунија до 10. (22.) јунија т. г. У Осеку 13. (25.) маја 1095. Месни одбор срп правосл вероисповедне школе.

С Т Е Ч А Ј. 8 о I 3 Овим се расписује стечај за учитељицу, на новоотвореној срн. нар. жснској школи са 4 разреда у Јозспову. Родишња плата је учитељицп: 350 Фор. а. вр. са довол.ппм огревом п 50 Фор. у име станариие. Изабраној учитељици снадаће у дужност п држање ноФторне школе. Молбенице са нужним сведоџбама, треба упутити на овомесну цркв. школ. општину до Ивандана, када ће се и избор обавптп. У звање ступа 1. септембра пдуће школ. године. У Јозепову 23. маја 1895. Цркв школ. општина. С Т Е Ч А Ј. 78 Ј " 3 На упражњена два места на вел. кикиндекој српској вероисповедној гаколи овим се стечај ради сталног попунења ових места раснпеује. Са тим местима скопчана је годишња плата од 550 Фор. п станарина од 200 Фор. евентуално стан у нарави. но с том гтримедбом да ће пзабрани учитељи за годину дана од смртп пок. учитеља Тодора Кнежевића т. ј. до 26. јануара (7, Фебруара.) 1896. године и за годину даиа од смрти нок. учитеља Севера Всселиновића т. ј. до 24. марта (5. априла) 189(3. године уживати од установл.ене плате половину, зато, што ће се друга половина у смислу наредбе в. ц. ТГ. Ш. савета ас1 173. ех. 893. 44. ех 1894 и 1. §. зак. чл. XXXVI. ех. 1893. државнога закона издавати удовицама преминулих учитеља. •Изабрани учитељи имаће све гакол. уредбом прописане предмете предавати у оним разредима који му очд. школ. одбор доделио буде. Изабраним учитељима ставља се у изглед и награда од 100 Фор. годишње ако од ових који за четвртог певца изабрат буде. Рок стечају излази од првог дана уврштења у званичном листу „Српском Сиону" па за шсст недеља. Ваљано снабдевене молбенице ваља упутпти на нредседништво мест. школ. одбора Из седнице. школ. одбора држане у Вел. Кпкинди дана 11. (23.) Фебруара и 8. (20.) аирила 1895. год. Паја Влаховић. Тзорђе Влаховић. перовођа прота — председник

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цеаа му је: За Аустро-Угарску, Восну и Херцеговипу на годину 4 фор., на по годпне 2 фор., а на четврт годиие 1 фор. За стране зенље : на годпну 5 фор. Из Србије прпма претплату кљпжара В. Валожпћа у Београду. Појединп бројевп стају 10 новч. Претнлата, огласи, стечајеви п рекламације пгаљу се Адманистрацији а остали руконнсп уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и степајеве плаћа се 6 нокч. од једног реда ситних слова, а за жиг свакп пут по 30 повч. — Неилаћена писма се пе примају. — Рукописи се не враћају. Штампа: Српске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима.