Srpski sion

Ер. 21. „СРПСКИ СИОН.^ Стр. 359.

паушал 5. ®ор. Од всликога ће погреба добити 1. Фор. а од малог 50 новч. Стан има у школској згради. На ово место могу компетовати само потпуно квалиФиковани и који су исмит мађарског језика положили. Дужностп су тколском уредбом прописане. Молленице добро инструјиране, треба слати на председника школ. одбора. Рок стечају истиче 28. јуна а избор ће се на ГГетров дан обавити. Изабрани учитељ има своје место 1-ог септембра о. г. паступити. Из седннце школског одбора држане у Канаку 30. марта 1895. год. Иван Крстић, председник школ. одбора. Ср, правосл. цџквено-школска општина Срб-В. Сент-Миклошка. Е. 18. 1895/0. 93 1894. С Т Е Ч А Ј. 06 з-з На основу в. решења Сл. Епарх. Школског Одбора Темишварског бр. ' °' __ 1^' 0 ~ ех 1894. Овим се отвара стечај ради нопунења овдашњег учитељског места на срб. правосл. вероисповедној основној женској школи, сталном учитељицом. Са овим местом скопчана је сљедећа годишња плата: 300 Фор. за држање свакидашње и 60 ф. за држање пооторне школе, 36 ф . у име школске послуге. Ову плату прима учитељица мееечио унаиред. Даље 6 ф . за писаће приборе, 16 кубних метара тврдих дрва, одакле је учитељица дужна грејати и школску дворану; осим тога слободан стан у школском здању састојећи се из леие собе, кухиње, подрума, тавана, шупе за дрва и баште код стана Учитељици спада у дужност све нронисане иредмете предавати и ученице у домаћем руч ном раду обучавати, као и на ева богослужења у цркву редовно водити. Од учитељице иште се још да добро зна мађарски и да је безирекорног владања. Молбенице енабдевене крштеним иисмом, лечничком сведочбом п сведочбом осиособлења, п да је до сад већ учитељевала, те сведо-1бом о досадањем учител.евању и моралном владању, нослати ваља на нотписаног до Илијин-дана (20. јула) о. г. када ће ее и избор обавити, при чему ће се и лична при.јава у обзир узети. Изарана учитељица има заузети ово место 1. Сеитембра, (ио нов. кал.) о. год. Јоца Мартииовић. председник. С Т Е Ч А Ј. 67 3-3 Овијем се расписује стјечај на мјесто проФесора за паетирско богословље, омилитику, литургику и за иедагогику и методику у иравославном богословском заводу у Задру.

С овијем мјестом екопчана је годишња илата од 1000 Фор. и 250 Фор. у име ирибавке службовавања, и послије свако пет година службе 200 Фор. повишице, а послије тридесет година службе мировина у износу доснигнуте нлате. Који желе добити ово мјесто, имају да докажу, да су иослије положенога испита зрелостп у једној великој гимназији, свршили богословске науке у једиом потпуно уређеном православном богословеком заводу, да су непрекорног моралног и нолитичког владања. Молитељи имају се подврћи гшсменом стјечајном испиту и усменом пробном иредавању. Од полагања стјечајног исиита и нробнога нредавања могу бити ослобођени само они, који су своје научне способности заевједочили као учителш по богословеким наукама. Молбенице, поткрјспљене нужним иеправама, имају се поднијети православном Епископу да1матинском у Вадру кроз шест недјеља послије ирве објаве стјечаја у овоме листу. У Задру, 1. маја 1895. У права прнвославиог богословеког завода. С Т Е Ч А Ј. то 2 -з Оставком прпмерне учитељице г. Данице Константиновића, остало је место учител.ице упражњено, што се овим стечај расписује. Плата је изабране учитељице 600 круна год. у новцу. 1Ч 2 хв. дрва и сламе по потреби. Стан од две собе, кујна п јеловнпка, с бабаштом. 1 Ј ок стечаја о св. Илији, као и дан избора. Из седнице школског одбора, држане у Срп. Кларији 23. анрила 1895. год. (28отћо1уа а. р.) Срп. нрав. цркв. ошнтина.

Бр. 5/895 шк. одбор. 71 2—3 СТЕЧАЈ. На упражњено место учитеља III. и IV. р. мушке срп. пр. основне школе ; овим се од стране местног шк. одбора стечај расиисује. Учитељска плата састоји се, у готовом нов. цу 300 Фор. (600 кр.) коју илату учитељ месечно 25. Фор. у напред из школске благајне ирима. У име поФторне наставе има 30 Фор. 1 1 / 2 хв. тврдог дрва, сламе но иотреби 5 л. ораће земље, на коју је земљу изабрани учитељ дужан иорез и све остале герете еносити. Ако је сиособан са рачуно-перовођу има награду од 50 Фор. за које је дужан све цркв. оиштинске рачуне с кланати и у свакој седници дужности перовође обавл.ати. Учитељ изабрани уживаће стан од две собе, кујне, јеловиика, тавана, шуие и штале и кујинске баште. Изабраном учитељу спада у дужност школском уредбом нроиисане предмете најтачније и