Srpski sion

Б р . 25.

шталом, комором и т. д. и са пространом баштом. Илабрани учител. имаће свс школ. уредбом пропнсане предмете предавати н поФторну школу држати. Компетовати могу само свршени приправници а и мринравнпце којп су учитељску школу у Сомбору свршилп. Рок стечају ,.св. Илија" ког ће се дана и инбор обавити. - Молбенице ваља упутити на председништво цркв. школ. одбора. Из седнпце м. цркв. школ. одбора одржане у Соки 7. маја 1895. о. г. Председништво.

Бр 5/89Г) П1К одбор 71 3 — 3 С Т Е Ч А Ј. 11а унражп.ено мссто учитеља III. н IV. р. мушке срн. пр. основне школе; овим се од стране местног шк. одбора стечај расписује. Учитељска плата састоји се, у готовом нов. цу 300 Фор. (600 кр.) коју плату учптељ месечио 25. Фор. у напред из школске благајне прима. У нме поФторне наставе пма 30 Фор. 1 '/ 2 хв. тврдог дрва, сламе по потреби 5 л. ора!>е земље, на коју је земл.у инабрани учитељ дужан порез н све оетале герете сносити. Ако је сцособан са рачуно-перовођу нма награду од 5 ) Фор. за које је дужап све цркв. општинске рачуне с клапати и у свакој седници дужности иеровођс обављати. Учптел. изабранн уживаћс стан од две собе, кујне, јсловннка, тавана, шупе и штале и кујинске баште. Изабраном учитељу спада у дужност школском уредбом прописапе предмете пајтачнпје и пајсавесиије нредавати, у св. цркви за деспом певницом појати, школску децу нојан.у обучавати, при иарастоспма безплатио појати ири литиГама II другим црквеннм свсчаностима присутан бити, ако буде при укопу иозван, има паграду од 50 нов. односно 1 Фор. Комнетовати могу само Срби иравосл. вере, који су у Сомбору за учитеи.е најмаље с добрпм успехом оспособљеии, а имају иримерпо владан,е, дал.с да су добри у мађ. језпку; изабрани учитељ мора добар псвац бити. Новоизабрани учитељ паступа своје зг.ап.е 1. сентсмбра о. г. Рок стечаја је о св. Илији, ког дана ће са и пзбор обавити, при.четити је да се личне пријава узима у обзир п тај 1\е нрвенство нмати. Из седипце школског одбора држанс у ср. Кларији (п. р. 28от1)о1уа ТогопГ. ш.) 14. маја 1895 год. Школеки одбор.

С Т Е Ч А Ј. 86 2-3 Овим се расниеује стечај на учитељско место овоместне -српске основне школе, са којим је

скопчапа годишња нла'1 а У готовом новцу 300 Фор затим 18 Фор. у ме>" го три хвата сламе, за четири ланца земл.е 62 Фор. и за ноФторну пп;олу иаграда од 40 Фор. евега 420 Фор. осим тога годишњи писаћи паушал од 1" ф0 Р-> Т Р П хвата тврдих дрва смештено у школс ко двориигге, 15 метери чиста жита. Од погребп' већег, на којп иозван буде 1 Фор. од ман.ег 5(_' ног:.; осим тога јсдна нољека башта од 3 / 4 лапца"*-С;' |0 б°дан стан са проетраном баштом. ^ Учитељу у дужност спада предавшШ^в" х школ. уредбом пронисаних нредмета, појање^. десној певници, и обучавање школске деце у нјенију. Будели нзабрани учитељ вичан и ноталном појању -а подучавање у томе засебна ће му се награда издавати; ко буде изабран за иеровођу црквено-онштинског добијаће за та) носао 50 Фор. годишње. Комнетовати па ово место могу само они, који су свршили сомборсцу нрепарандију а владају нотпуно мађареим језикот. Рок за компетовање оставља се до св. Илије. У Модошу 4. јуна 1895. Драгомир Гађански иредс. Н1 к. одбора Е. 645 Т. 100 ех 1895. 88 2- 3 Е Д И К Т. Апастасија Грубонов рођ. Пекић из Фаркаж дина, која је свога мужа, Саву Грубапова пз Црепаје. још год 1891. злопамерно напустила и у свет отумарила, позива се овим, да се радн расправљања бракоразводне парнице, коју је речени њеи муж против ње покренуо, у року од првог увршћења овога едикта на 45. дана овом духовном суду пријави, јер ће се иначе ова ова парница и без ње довршнти. Из седнице епар. конзисторије, држапе Вршцу 15. маја 1895. Епархијска конмисторија вршачка.

99 С Т Е Ч А Ј. 2-3 На упражњено место учитељице овим се растгсује стечај у Тиса-Хпђошу. — Плата је годишље 300 ф. а. вр., за повторну школу 40 ф.; слободан стаи са баштол н огревож. Учитељицп сиада у дужност све прописане прсдмете у школп предавати апоглавито женскс ручни рад. Рок пријаве траје до 6. августа т. г У Тиса Хиђошу 15 јупа 1895. год. Баса ЗамуровиК Јован Милосав перовођа. иредседник школ. одбора. К. 368/256 ех 1895. С Т Е Ч А Ј. 97 2-3 Расппсује се стечај на парохију VI. класе у Новом Сент-Ивану. Интеркалара нема.