Srpski sion

Вр. 2(з.

.отски сион.

С тр . 441.

С Т Е Ч А Ј. " 2-з Ради сталног иопуњења учитељског места на овдашњој српској основној школи »о (б^аШвдпо) расиисује се овим стечај до 15. августа 1895. Плата је годишња у готовом новцу 400 ф. као перовођа школ. одбора има 20 ф . за 4 хвата дрва 40 ф . а у натури годишње 20 ножунаца жита, слободан стан од 2 собе, кухиње, коморе. нодрума, у дворишту штала са бунаром и иространом баштом. Од славног епарх школ. одбора наименовани учитељ имаће школ. уредбом прописане предмете у школи деци предавати и појању малом и велкком хармоничном депу учити, при сваком богослужењу у цркви на десној страни и у часни пост средом и петком на пређе освећеној елужби појати. Првенство имају сомборски приправници који су испит из мађарског језика положили, који се оиштини лично пријаве и у један дан од назначених празника т. ј. 20. 23. јулаилиб 15. августа у цркви иоје. Из седнице школ. одбора у Фенлаку јуна 1895. држане. Школски Одбор. С Т Е Ч А Ј. 105 !- 3 На упражњено учитељ. место при срп. вер. четвороразредној осн. школи у Торњи (чанадска жунанија). Годншња је плата учитељу 300 Фор а. вр. слободан стан у шкога, башка код школе, 3'/а холде земље мале и 3 хв. дрва годишње за школу и учител,а. Учитељу биће дужност поред школске наставе нојати у цркви и водити пероводство па иоклон чега даје се 5. Фор. годишње. Компетенти морају имати квалиФикације из мађарског језика и свршене учит. ма које школе. Избор ће бити на Преображење или (>. августа ове год. до кога дана ваља поднети добро инструисане молбе са документима председнику 1 -Нкол. Одбора. Нрвенство пмају лично пријављени. У Торњп 24. јупа 1895. Мита Орговић. иредседник школског одбора.

С Т Е Ч А Ј.

10 1-3

К 515/338 ех 1 95 102 1—3 СТЕЧАЈ. Раснисује се стечај на место сист. иарох. помоћника са парохијом IV. класе у С/т. Ст. Петру. Компетенти имају своје ваљано инструнране молбенице нотнисаној конзисторији до св. Илије 1895. г. поднети. Из седнице енарх. Конзиеторије, држане у Темишвару 20. јуна (2. јула) 1895, Епарх. Конзисторија Темишварска.

Овим се ноново раснисује стечај на упражњено учнтељско место мешовите школе на овдашњим салашима. Плата је истоме: 400 Фор. у готовом новцу, етан у натури и 6 Фор. у име паушала На ово се место могу само учитељи а никако учитељица тражити. Рок стечају траје 6 недеља од дана првог уврштења овога огласа. Из седнице м. ш. одбора од 22. јуна (4. јула) 1895. Ианта Поиовић, парох, председник м. ш. одбора. Милош Алекеијевић, народ. учитељ неровођа м. ш. одбора и школски управитељ.

К 4 6/366 еа 1895

103 1—3

С Т Е Ч А Ј.

Раеписује се стечај на унражњено месго протопрезвитерског каиелана у Вел. Кикинди. Компетенти имају своје вал.ано пнструиране молбенице до св. Илије 1895 поднети. Из седнице енарх. Конзисторије, држане у Темишвару 20. јуна (2. ,јула) 1895. Енарх. Конзисторија Темишварска.

А(1 III. С. ех 1895. С Т Е Ч А Ј.

104 1-3

Ради понуњења места редовнога ироФесора за математичне и природне науке и иомоћне нредмете у срп. учит. школи у Карловцу са предавањем од најмање 18—20 недељних часова, овим се раснисује стечај. Са тим местом скончана је илата од год. 1000 Фор. а. вр. и 10°/ 0 те плате у име станарине, после сваких иет година успешие проФ. службе год. повишица од 105 Фор. а. вр. а после 30 година службовања мировина у износу постигнуте плате, Компетовати могу само они Срби правослане вере, који су стекли иотпупо оспособљење за предавање горе наведених наука у којем свеучилипггу или у којем вишем педагогијском заводу, у којем се може стећи квалиФикацпја за препарандијске проФесоре ; а изабрани ће се сматрати као нривремепо поставлЈен. Молбенице своје, којима се имају приложити: крштено нисмо, сведочанство о нроФееорском осиособл.сњу, сведоџба о евентуалном досадањем службовању и сведоџба о религијозно-моралном и политичком владању, вал>а компетенти да поднесу нотписаном нредседништву најдаље до 19. (31.) јула 1895. год. У Карловцима 26. јуна (8 јула) 1895. Председпиштво. срп. ирав. нар. Школског Савета.