Srpski sion

С тр . 370.

"СРПСКИ

СИОН. а

Б р . 23

ходно уређених нам автономних одношаја, који тако јаку ингеренцију у уираву црквено општинских послова дају и елементу с уским душевним хоризонтом, који није у стаљу по својој интелигенцији просуђивати право ни оно, што га се у ирвој линији тиче, а камо ли да би могао судити о црквено уиравним проблемима од тако великог значаја, о којима може одлучити само онај, ко зна- тачно задаће и цнљеве те установе, и за чега сазнање треба непрекидног размишљања о томе и искључивог бављења само тим пословима. Из табеларног исказа може се видети доста вели^и број администратора парохија. Такових имаде свега 31, дочим парохија има свега 103. Те администрације као привремена намештања односних свештеника, даду се растумачити само тиме, што дотичне општине због слабе дотације не могу добити формално потпуно оспособљеног свештеника, па с тога обављају код њих свештеничке дужности јеромонаси манастира Бездина и Св. Ђурђа и такови свештеници мирски, који због маљкаве формалне квалификације нису припуштенн били к стечајном испиту, па не могу ни компетовати за парохе у бољим црквеним општинама. А осим тога оиажа се у новије време од стране самих црквених општина тенденција небирати свештенике за парохе, да би могле у случају нотребе лакше добити друго лице за свог свештеника И управа епархијска ову тенденцију може само потпомагати, јер јој .је лаклге у случају, да се један свештеник онемогући у једном месту, преместити истога у друго често, где ће можда моћи успешно у своме знању деловати. Иначе имаде у епархији 52 нароха, 17 системизованих парохијских помоћника, 2 протопресвитератска помоћника, 4 лична номоћника и 4 ђакона. Неке општине издржавају свештенство и учитељсгво из иоетојећих заклада као: Темишвар, В. Кикинда, Арад, Срп. Крстур, Башахид, Врањево, Јозепово, Фабрика; дочим остале плаћа.ју своје збаничнике црквено-онштинским прирезом. Но неке не купе никаква приреза за плаћање свештеника, јер неће да уведу плате због своје малобројности, на је свештеник унућен на приходе саме сесије, јер бир и штола код малог броја верних не долази у обзир као: На1)лак, Печка, г Бир, Овсеница, Торња. Свештеници ових

општина доћи ће до неке плате у новцу тек онда, кад високо кр. угарско министарство буде одредило припомоћ дотичним општинама у доиуну дотације свештеничке им до износа од 800 фор. Иначе добијају и сада од споменутог високог министарства свештеници слабије дотираних парохија припомоћи сваке године услед властите молбе око 50—60 фор. годишње, а осим тога у накнаду измакнутих прихоца услед уведења новога грађанскога брачног права уреда ради по 100 фор. а вр годишње. У епархији нема ни једног вишег просветног завода нити има и једног српског вероисповедног средњег завода. Државних, муниципалних и страних вероисповедних средњих завода имаде *у више места епархије ове, па су ти заводи код дотичних општина наведени. Исто тако споменуто је тамо и колико српскоправославне деце те заводе посећује и ко врши дужности вероучитељске у истим заводима. Црквених општина имаде у еиархији 80. Од 1878. године добивене су услед јерархијске деобе од две црквене општине, којих је српски живаљ био подвлаштен епархијској власти арадској, наиме Торња и Моноштар. Осим тога налази се у Ходмезе-Вашархељу на службовању свештеник епархије темишварске, будући је високо кр. угарско министарство услед ове епархијске власти потакнутог питања о подсудности споменуте црквене општине, која је до сад стојала под јурисдикцијом епархијске власти арадске, суспендирало привремено вршење управних чина у тој црквеној општини од стране епархијске власти арадске и поделило истој црквеној општини потпуну самоуправу под надзором политичне власти и препустило јој, да се сама за душепопечитељство своје побрине; услед чега је иста ошптина свештено лице епархије темишварске за свога душестаратеља узело, док се извиђења у горњем иитању не проведу.

ЛИСТАК. Б Е Л Е Ш Е Е. (Конференција народних заступника). Као што напред јављамо, св. патријарх Георгије намеран је сазвати конференцију изабраних народних засгупника за наш народно-црквени Сабор, одмах иосле свршених избора.