Srpski sion

Б р . 29

а ми млафи дошли смо иотпуно спремни те знамо шта нам ваља радити. Где се ради о добру народу, ту се не гледа на неколико стотина форинти. Гласа за предлог Др. Е Гавриле. Његова Свешош. Не стоји тврдња г. нроте Бороте, да се је мало радило. Радили су одбори. Ево сам овај одбор за дневни ред просуђивао је предмете на њега упућене пуна 4 дана. Што се тиче самог предлога одборског примећујем, да стављање саветоваља о Уставу о црквеном устројству није захтев преузвишеног г. кр. Повереника, него изрична жеља Његова царског и апостолског краљевског Величанства, већ и због тога морамо се о овом предмету добро размислити. За 48 сахати не ће се време харчити, јер је готово цео Сабор подељен на одборе, те нека одбори раде свој додељени им посао. Да ли ће се овај предлог штампати или не. то не може бити предмет гласања, нити се може на њега применити § 16 иословни. Одборски је предлог и важан и опсежан, а 14 § пословника налаже императивно, да се, као такав, мора штампати. Кад бих друкчије одредио, огрешио бих се о пословник Др. Ж. Мшшдинови'И . Позива се на § 8, 9, 14 и 16 пословпика и иште да се гласа. Његова Свешосш. Рекох, да је Г± § пословника императиван и да ту не може бити ГЛ9)СВјЊ8Ј. Васа МуачевиЛ. Избор Саборског Одбора је нроста одредба, о којој не треба много промишљати. Прикључује се предлогу Др. Гавриле. Његова Свешосш. Треба дати сваком времена да се овом предмету промисли. (Узвици: коме?) Онима, који нису у вашем клубу. Др. Јован РадивојевиЛ-ВачгсЛ иредлаже средњи пут: да се одборски предлог штампа, а међутим Сабор да одмах поведе реч о повредама, које су нанесене нашој нар.-црквеној автономији говором кр. Повереника. Др. Гаврила. Нема ту средњега пута. §. 16. пословника је имнеративан. Иштем да се гласа. Мора се гласати. Свако друго тумачење пословнвка насиље је. Ја се позивам на прешност, а противници на важност предлога. Не поричем неку важност одборском предлогу, али поричем важчост ономе, на што се одлука односи. Инструкција кр. Повереника је његово лично мишлење, није изјава Краљева, јер на њој нема ни потписа Краљева, ни премапотписа владиног.

Барон Јовап ЖивковиИ. Пословник изриком заповеда, да се извештај одбора за дневнп ред штампа, и тога треба да се држимо, а после у првој седници после ове, може се предлог дра Гавриле одмах узети у претрес. (Више њих вичу: Нека се гласа!) Његова Свешосш. Ово не може бити предмет гласања. (Узвици: ми хоћемо да гласамо). Хоћете? Ја наређујем, на основу 14. §. пословника, штампање одборског предлога са донуном г. барона Ј. Живковића. (Др Гаврила: То је насиље). Његова Свешост. Затварам седницу и заказујем идућу за петак 10 сахати пре подне. (Жагор, вика: то је изигравање. Др. Емил Гаврила: А шта је с мојим иредлогом?)

Протупредлог Др. Нике Макеимовића у еедници еаборекој 11. јула о. г. Из разлога што наређење, да Сабор има у првом реду расправити предлоге, који се односе наконачно установлење народно-црквеногустројства, вре^а у § 10. саборског устројства 1874/б. јасно обележено ираво овог Сабора, по коме Сабор одређује свој дневни ред, а и у очитој је опреци са одредбана самога земаљскога закона, наиме IX. зак. чланка од г. 1868.; из разлога иак што је са погледом на 7. §. IX. зак. чланка 1868. коначно установљено саборско устројство од 1874/5. противусгавно одобрено на уштрб земаљским законима ујемчених автономних права српскога народа, те је по томе иреко нужна ревизија тог устројства, односно реинтеграција цовређеног автономног организма; из разлога што овај сабор још у течају овог саборског састанка има да обави многобројне послове и тиме омогући закониту и редовиту автономну уираву; Сабор закључује: 1. да се ради очувања иовређеннх автономних права, нарочито ирава пницијатпве Сабора, као и ради тога, да се уклоне сметње законитом и редовитом раду овога Сабора, цоднесе нредставка Љегову Величанству; 2. да се пре свега од саборског одбора поднесени нацрт народно-црквеног устава ставп на дневни ред и упути . једном уставотворном одбору 15-ице уз упутство, да га свестрано