Srpski sion

НЕДЕЉНИ Ј1ИСТ ЗА ЦРНВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРА20СЛЛВНЕ ШИТРОПОЛШЕ КЛРЛОВДЧКЕ. СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА.

ВЖАСНИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије.

УРЕДНИК: Протојереј Јован ЈеремиЋ.

У Ср. Карловцима у недељу 7. септембра 1897.

ЗВАНИЧНИ ДЕО.

Н а р е д б а Његове Светости, преузвишеног Гооподина Георгија, патријарха орпског, од 2. (14.) оептембра 1897. 6р. М. 298 ех 1897. о издавану дупликата од богословских сведоџаба. Бр. М. 298 ех 1897. На темељу §. 11. штатута о устројству богословског училишта од 22. септ. (4. окт.) 1895. бр. М. 620. Син. 35 надазимо ово наредити: 1. Дуиликат апсолуторне сведоџбе може се (уиравом богословског училишта), ако је првобитна издана апсолуторна сведоба изгубљена, уништена, или у оиће неупотребљивом постала — издати само по дозволи митрополита-патријарха односно 8ес1е уасаи(;е дозволом замеиика м и тр о и ол ита- п атр иј ар х а. 2. 0 (фактичпом) издању таквога дупликата има управа поднети извешће митрополитупатријарху (заменику) у року од осам дана. 3. Издавање дупликата са истодобним нроглашењем, да је дупликат издан, те нрвобитно издана апсолуторна сведоџба тим уништена, има се једаред (и то у најближем броју) обнародоватн у званичном листу српске правовославне митрополије карловачке. Саразмерну

таксу за оонародовање мора молитељ у напред положити. 4:. Дупликате годишњих школских сведочанстава од I. II. и III. године богословије издаје управа богословског училишта без претходне дозволе и без подношења извешћа митрополиту-патријарху (заменику). Ну и то издавање се има обнародовати у потпуно једнаком облику као и издавање под 3.; а и такса за обнародовање се има такође у напред положити. 5 За истављање дупликата апсолуторне сведоџбе плаћа молитељ таксу од пет круна; а за истављање дупликата, споменутих у тачци 4. плаћа се две круне. 6. Ове таксе иду управитељу. Достављајући до знања управи нравосл. срп. богословског училишта ово расположење упућујемо управу, да се до даље наредбе управља по истом од онога дана, када нрими овај Наш отиис с тим, да таблиду о таксама у управитељској канцеларији на згодном месту истави.

У Карловцима, 2.

(14.) септембра 1897. Георгије с. р. Патријарх,