Srpski sion

Отр. 636

„СРПСКИ СИОН."

Б р . 37. /

Ас1 Ш. С. 193/141. ех 1897. 169 1—3 С Т Е Ч А Ј. Ради попуњеља једног наставничког места у ерпској вишој девојачкој школи Панчевачкој за математику и нриродне науке овим се расписује стечај, на које место могу комнетовати они Срби и Српкиње, који су оспособљени за наставу у грађанским школама. Стеченици имају крсним листом, сведоџбом о моралном владању, сведоџбом о оспособљењу и евентуалио о досадашњем службовању снабдевене молбенице своје ноднети непосредно срп. прав. нар. ТТТк олском Савету најдаље до 1. (13.) октобра 1897. год. Са истим местом скопчана плата установљепа је у смислу §. 7. уредбе за сриске више девојачке школе за редовна учитеља са 800 Фор. а за редовну учитељицу са 600 Фор. годигање и 10^ исте илате у име станарине. Из седнице срп. прав. нар. Школског Савета држане у Карловцима 18. (30.) августа 1897. Председништво срп. прав. нар. Школског Савета. "СТКЧА Ј 171 1 -2 На уиражњено учитељско место овим се расписује стечај. Плата .је учитељу 500 Фор , у име наушала б ®ор., 2 јутра земље на које дужности плаћа, 2 Фата сламе и слободан стан, 40 Фор. од иоФторне школе кад ма њега ред дође. Дужности су школском уредбом прописане, не мање у цркви је дужан појати, као и доказати да је оепособљен из мађарског језика. Резреде школ. одбор додељује. Првенство ће имати онај, који може место одма заузети. Рок стечају и дан избора је 28. септембар по ст. календару. Молбенице се имају упутити на председника. Из седнице школ одбора Карловског држане 29. августа 1897. Милан Понов Сима Величковић перовођа. свештеник, председник.

С Т Е Ч А Ј. 170 1 -3 Оставком нашег учитеља, г. Љубише Јорговића, остало је учитељако место уиражњено на српској вероисповедној мешовитој школи у НађФалп; то се поново на исто расписује стечај, на које могу и гђце учитељице компетовати. Плата је учитељу 400 ®ор. годишње, у коју се урачунавају 40 Фор. у име његовог огрева, у име иеровођства 15 ®ор . 4 јутра ораће зсмље, по јутра пољске баште на коју ће земљу сам порезу плаћати, нри ногребу где иозван буде 50 нов , и стан у нарави са 2 собе и пространом баштом. Учитељице пак 300 Фор. годишње урачунавајући у то и огрев, 4 јутра ораће земље, по јутра иољске баште, на коју ће земљу сама кр. норезу плаћати и т. д. и т. д. Компетенти и компетенткиње могу само они компетовати, који се са потпуном квалиФикацијом искажу. Рок стечају је 3 недеље дана. Молбенице ваља што пре на цркв. школски одбор у Нађлаку (темишв. жуп. последња пошта „вгекеби!' 1 ) припослати. Из седнице држане у Нађфали 29. августа 1897. године. Црквени Школски Одбор.

153

3—3

С Т Е Ч А Ј Ради попупења учитељског мјеста у Бар. Моноштору. Плата је: 300 Фор. за свагдању и новторну школу с пјевичеством, коју прима по х и у нанријед; Р/а л - земље (по 1200П) са кућом на иетој, од које вуче најмање 50 ф . закуна и камату од 200 ф . депонираних у име одштете на земљу, што је жељезничка пруга одсјекла, приход од Функција уза свештеника и 3 хв. дрва, којима се и школа грије. Сад му се зида угодан нови стан са школом, уз лијеиу башту. Ово је мјесто на жељезничкој станици. Иште се оспособљење, и из мађарског језика, или да га положи за годину дана. Дужности су по Школ. Уредби од 1872. г. Молбенице ваља упутити потписаном, до 11- (2 '■.) септ. т. г. У Бар. Моноштру (Вагапуа-Мопо8(;ог) 16. (28.) авг. 1897. Школски Одбор.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране земље : на годииу 5 фор. Из Србије прима претилату књижара В. Валожића у Београду. Ноједини бројеви стају 10 новч Претплата, огласи, стечајеви и рекламације гааљу се Администрацији а остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве н сгечајеве нлаћа се 6 новч. од једног реда ситаих слови. а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не примају. — Рукописи се не враћају.

Штампа : Српске Манаетирске Штампариј е у Ср. Карловцима.