Srpski sion

„СРПСКИ СИОН."

С ТР . 143.

краљевине Србпје. 1897. Дена 2 динара. Стр. 232. Нормативне наредбе Горво-Карловаске епархијоке управе за г. 1397. Издане Впархијске Еонзисторије. Карловац Штампарија Карда Хауптфелда. 1898. стр. 47. Јавна благодарност. Г. и рота Јован ВучковиЛ, проФесор и ректор богословије сремско карловачке, даоје, у корист парохијалне православне српске цркве у Бршљаници а у славу Божју, красно обновити и позлатити ручни крст „за смомен оцу своме Јосифу поклонио је истој цркви књигу евангелија, која се читају на св. велики Четвртак и Петак, „за здравље матеЈЈе своје Јелисавете и сестре своје Екатарине, да им милостиви Бог дарује тихи живот џ хришЛански свршетак живота ", нов служебник у красном кожном новезу а тако и два комада пасхалне службе и послфдокамје кх ш* дмк> пракослакТА „аа сшмен свој Осим тога примила је иста црква и поклоне од још неке г. г. из Карловаца, па и српске манастирске штамнарије у Карловцима. Са позиције, о којој се у прошлости и садашњости доста и са неком зебњом мислило, говорило и писало, велимо: баш ови и оваки дарови мелем су боловима нашима и поуздана утеха свакој честитој души православној, па за то нека је г г , која се сетише цркве наше, народа и напретка његовога, најтонлија благодарноет ! Хвала, по стотину пут хвала вам господо, „ тако да се светли ваше видело пред људима, да виде ваша добра дела и славе Ог^а вашега који је на небесима/" У Вршљанпци , 19. Фебруара 1898. Светозар Грубач, парох.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. С Т Е Ч А Ј. 15 з-з На упражњено учитељско место у Товаришеву (Бач Бодрошка жупанија) овим се стечај раснисује. Са истим местом скоичана је годишња плата од 360 Фор. а вр.; у име поФторне школе 40 Фор. а. вр.; у име перовођства 30 Фор. а. вр.; од ногреба где буде иозван 1 ®ор. а. вр.; зимски огрев, осим тога слободан стан састојећи се из две собе, једне кујне, коморе, штале и баште. Изабрани учитељ предаваће у оним разредима, које му овомесни црквено-школски одбор додели. У дужност спада новоизабраном учитељу: при сваком богослужењу у цркви у левој певници појати, школску децу у црквеном пјенију обучавати, све школском уредбом ирописане предмете у школи предавати. У обзир се узимају само они комиетенти, који су из мађарског језика испит положили; а првенство имају они, који се и лично представе.

Рок пријаве траје до 22. марта (3. априла) када ће се и избор обавити. Молбенице ваља упутити нотиисаном школском председнику. Из седнице месног школ. одбора у Товаришеву 8. (20.) Фебруара 1898 г. Перовођа: Школ. председник: Милан А. Чешљар Лазар Милићев привр. учитељ. А(1 К. 1772/264 ех 1897. 16 2—3 С Т Е Ч А Ј. На упражњено парохијско место II. разреда при св. усиенској цркви у Н. Саду овим се стечај расиисује с том напоменом, да се на истом месту налази лични номоћник пок. нароха, који остаје у уживању нрипадајућих му берива све дотле, док му се друго место не нађе. Компетентћ имају своје као што треба инструиране молбенице путем претпостављемих власти у року од 6 недеља (рачунајући од првог уврштења овог стечаја у „Срп. Сиону") овамо поднети. Из седнице епарх. конзисторије бачке држане у Н.Саду 11. (23.) декембра 1897 г. Председништво.

Аа К. 1772/264 ех 1797. 17 2 -3 С Т Е Ч А Ј. На унражњено парохијско место II. разреда при цркви Св. Три Јерарха (алмашкој) у Н.Саду овим се расписује стечај. Интеркалара има и траје до 13. (25.) јула 1898. године. Компететнти имају своје као што треба инструиране молбенице путем претпостављених власти у року од шест недеља дана (рачунајући од првог уврштења овог стечаја у „Срп. Сиону") овамо поднети. Из седнице епарх. конзисторије бачке држане у Нов. Саду 11. (23.) декембра 1897 године. Председништво. ~ ОГЛАС ДРАЖБК 18 2—2 На основу закључка унравног црквено-школског одбора Старо Стапарског од 12. Фебруара о. г. и нредходним одобрењем високославног Епархијског Административног Одбора Бачког овим се расписује дражба на мањак ради оправке цркве и норте, по зготовљеном плану, предрачуну и условима, у којима- је истакнута цена у своти од 1500 Фвр. т. ј. хиљаду и нет стотина Форината авс. вредности. План, предрачуп и услови за оправку цркве и порте могу се до одређене дражбе прерледати код иодписаних. У Старом Стапару 15. Фебруара 1898 године. Бошко Поштић Милан Плужаров перовођа. председник.